D. Nikolić
Hvala vam dobri ljudi: Marina Bogosavljević

U Univerzitetskoj klinici u Erlangenu u Nemačkoj, mladoj Marini Bogosavljević (35) iz Lapova 10. avgusta ugrađen je trajni pejsmejker, a samim tim i započeto sasvim novo poglavlje u njenom životu.

Uz pomoć ovog posebnog aparata, Marina će moći da reguliše fiziološke funkcije, koje samovoljno nije imala poslednje tri godine jer su joj prilikom ginekološke operacije u KBC Kragujevac oštećeni nervi. Operacija je trajala gotovo osam sati i to je treća operacija koju je Marina imala na ovoj klinici.

– Prof. dr med. K. Matzel, koji me je operisao, nije bio baš siguran da li će sve funkcionisati, ali mi je rekao da zadovoljan jer je sve prošlo u najboljem redu. Dva sata posle operacije podigli su me iz kreveta i odmah sam mogla da mokrim. Prvog dana, gotovo da nisam ništa osećala jer sam posle tri meseca u Nemačkoj i ugrađivanja probnih pejsmejkera izgubila nadu da će moj problem biti rešen. Drugog dana sam imala stolicu i bila sam presrećna! – ispričala nam je u dahu Marina i dodala:

– Regulisanje fizioloških funkcija ljudi prihvataju “zdravo za gotovo”, a ja sam prošla tri godine pakla jer sam morala sama da stavljam kateter i radim klizme. O bolovima kroz koje sam prolazila da i ne pričam. Počele su da mi se vraćaju i emocije. Plačem, jer tri meseca nisam videla decu i porodicu, i srećna sam što sam se konačno spasla!

Dan posle operacije, programer jedne američke firme aparat joj je povezao elektronski i kompjuterski. Marina će uvek sa sobom morati da nosi poseban mobilni telefon i blutut. Rok trajanja pejsmejkera je od šerst do deset godina kad će ponovo morati da dođe na kliniku da joj zamene aparat.

– Istini za volju, nije baš jednostavno, jer svaki put kad odlazim u toalet moram da isključujem uređaj i da ga ponovo uključujem kad izađem i da se konektujem na internet. Dobila sam posebnu karticu koja će mi omogućiti da svuda, pa i u avion, mogu da uđem bez problema jer aparat mora da mi bude uključen. Ne smem da radim šest meseci i nikada neću moći da idem nekud gde nema interneta – dodaje naša sagovornica.

Njoj će već tokom današnjeg dana skinuti konce, a dan kasnije ima let za Srbiju. Prvo će, veli, da zagrli i izljubi decu, koja su joj najviše nedostajala tokom tri meseca borbe za njeno zdravlje. I zato jedva čeka da se probudi u svom, a ne u bolničkom ili hotelskom krevetu.

Hvala Mariji od srca!

Marina je neizmerno zahvalna svima koji su joj pomogli da ode na operaciju.

– Pored mnogobrojnih sugrađana i pomoći države, tokom boravka u Erlangenu stigle su mi i dve donacije naših zemljaka iz dijaspore. Prva od anonimnog donatora u vrednosti od 50 evra, a proteklih dana i donacija Marije Golubović iz Švajcarske u iznosu od 240 evra. Od srca im se zahvaljujem na podršci koja mi mnogo znači i želim im svako dobro i sreću – poručila je Marina svojim dobročiniteljima.

Za buduće kontrole

Račun za sva tri hirurška zahvata, Univerzitetska klinika će ispostaviti i poslati Marini za šest do osam nedelja. Novac će joj biti potreban i za svaku kontrolu, jer je ona sada pacijent nemačke klinike. Zato će joj I dalje biti neophodna podrška dobrih ljudi. Plemeniti čitaoci “Vesti” koji žele da joj pomognu na tom trnovitom putu, mogu to da to učine na žiro-račune u Komercijalnoj banci, dinarski: 205-9011005209107-02 i devizni: SWIFT: KOBBRSBG, IBAN: RS35205903101991220015.