pixabay.com

Položaj u kom spavate često je pitanje udobnosti, ali u određenim situacijama može se odnositi i na zdravlje. Nije redak slučaj da se nekim osobama upravo iz zdravstvenih razloga preporučuje spavanje na određenoj strani.

Kada je spavanje na levoj strani korisno?

Trudnoća

Spavanje na boku, posebno na levoj strani, preporučuje se u trudnoći, posebno tokom poslednja tri meseca. Spavanje u drugim položajima ne mora da bude štetno za bebu ili majku, ali spavanje na levoj strani može imati nekoliko pogodnosti.

Spavanje na levoj strani se preporučuje jer sprečava maternicu da vrši pritisak na jetru, poboljšava cirkulaciju, poboljšava protok krvi do fetusa, maternice i bubrega, preuzima pritisak koji trpe leđa, što može da smanji bolove u leđima koji se javljaju tokom trudnoće.

Gorušica

Osobe koje se bore s noćnom gorušicom mogu da osete olakšanje tokom noći spavajući na levoj strani. U tom će položaju želudac biti smešten između sfinktera koji ga spaja sa jednjakom.

Simptomi gorušice javljaju se kada se sadržaj iz želuca vrati u jednjak, a ležeći na levoj strani to sprečavate i smanjujete rizik od pojave gorušice. Spavanje sa uzdignutom glavom takođe može pomoći u sprečavanju noćnih simptoma gorušice.

Kada se spavanje na levoj strani ne preporučuje?

Srčane smetnje

Osobama koje imaju hroničnu srčanu manu ili su imale srčani udar, lekar će pre preporučiti spavanje na desnoj nego na levoj strani.

Spavanje na desnoj strani može da smanjiti broj otkucaja srca i krvni pritisak, dok spavanje na levoj strani može da ima negativne efekte na simpatičku nervnu aktivnost, koja uključuje otkucaje srca i krvni pritisak. Nije u potpunosti jasno zbog čega spavanje na desnoj strani može da bude bolje za zdravlje. Jedna od teorija je da se srce nalazi u boljem položaju kada ležite na desnoj strani.

Srce se nalazi malo više na levoj strani grudnog koša, a kada ležite na desnoj strani, srce se nalazi na malo višem položaju u vašem telu.

Još uvek nije utvrđeno da li bi i osobe koje nemaju srčanih smetnji imale iste koristi od spavanja na desnoj strani.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here