Z. Mirković
Poklon za gosta: Velbič i prota Vujić

Srpska pravoslavna crkva važan je deo društva i doprinosi mirnom suživotu u Beču, ocenio je Markus Velbič, generalni sekretar Narodne partije Austrije (OeVP) Beča u nedelju prilikom posete hramu Vaskrsenja Hristova.

Velbič je na liturgiju došao u pratnji svoje saradnice i Zorana Ilića, šefa odborničkog kluba OeVP u 22. bečkoj opštini.

Hram u 2. bečkoj opštini bio je pun vernika, koji su poštovali mere austrijske vlade – nosili su maske sve vreme i držali distancu koliko je to bilo moguće.

Velbič, kojem ovo nije prvi put da poseti neki od srpskih hramova u Beču, naglasio je da je za glavni grad Austrije, grad koji neprestano raste, veoma važan miran suživot vera.

– Srpska pravoslavna crkva je tome doprinela i ima mnogo ljudi koji se angažuju u austrijskom društvu – istakao je Velbič.

Prenoseći pozdrave austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, Velbič je kazao da se SPC uzorno pridržava svih mera austrijske vlade.

– Hrišćanska je dužnost da štitimo jedni druge i zato je važno da nosimo maske – naveo je on.

Maske obavezne: Vernici za vreme službe

Velbič je posebno zahvalio sveštenstvu i crkvenoj opštini što i u ovim teškim vremenima uspevaju da održe aktivnosti crkve.

Nastojatelj hrama protoprezviter-stavrofor Drago Vujić istakao je da Velbič i OeVP pomažu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i crkvenoj opštini.

– Delimo zajedničke hrišćanske vrednosti i želimo da pokažemo da je Beč grad hrišćanske kulture, na čijim osnovama živimo – rekao je Vujić.

Nastojatelj hrama je posle liturgije i obraćanja vernicima predao gostima prikladne poklone u ime SPC.

Nedeljom dve liturgije

Od ponedeljka su stupile na snagu nove, oštrije mere u borbi protiv širenja korona virusa, što će se odraziti i na crkve. Kako je “Vestima” rečeno, maske ostaju obavezne, a posebna pažnja posvetiće se držanju distance.

S tim u vezi je odlučeno, kako bi se omogućilo svim vernicima koji to žele da prisustvuju liturgijama, da se nedeljom održe po dve liturgije jer tog dana ima najveći broj vernika.