Roditelji su u poslednje vreme skloni da deci daju veoma neobična i nesvakidašnja imena. Neka od zanimljivih se javljaju u Kini gde je jedan roditeljski par hteo detetu da da ime @! Ako mislite da je upitanju vic, varate se.

Međutim, potreba da se eksperimentiše sa imenima u zemji u kojoj se 93 miliona preziva Vang, je razumljiva. Naime stanovnici ove zemlje avanturistočki pristupaju jeziku jer komercijalizacija i internet ruše konvencije.

Broj, nazovimo ih, “hrabrih” imena je mali, a razlog verovatno leži u čzbunjujućim slovnim znacima ili fontovima kojih nema u policijskom kompjutera.

Ono što je sasvim sigurno je da građane ne mogu da spreče građane da uzimaju engleske nadimke.

Neka od zanimljivih i neobičnih imena koja Kinezi daju svojoj deci su:

Ao Jun što se prevodi kao Olimpijada.

Ji A što se prevodi kao “stvarno najbolje”.

Mo Sjeng Gaj prevodi se kao “želja za promenom”  a ukoliko se doda prezime Mo dobiće se kosmičko ime Gospodin Ne-Želi-Da-Se-Menja.

Postoje uverenje u ovoj zemlji koja kažu da je moguće uticati na sudbinu deteta davanjem određenog imena novoređenčetu. Stoga očevi i majke često zastaju na imenima koja kćerima daju određene osobine koje doprinose sreći.

Ji se prevodi kao “srećna”. Ovu opciju biraju roditelji koji sanjaju da je novorođenče srećno tokom života.

Hu se tumači kao “tigrica”. Popularno kinesko ime koje svojim vlasnicima dodeljuje takve osobine kao što su volja za slobodom, aktivne, nezavisne težnje u karijeri.

Xuin znači “dar” ili “talenat”. Ko ne sanja o darovitom djetetu?

Shu je izbor koji sugeriše da porodica želi da podigne poštenu i razumnu devojku.

Zanimljivo je da su u drevna vremena devojčice često nazivane neselektivnim rečima, pokušavajući da na taj način zaštitebebe od zlih duhova. Sada je to relikt prošlosti, a glavni kriterijum izbora danas je lakoća zvuka i odsustvo negativnih vrednosti. Stanovnici države poslušali su ludi ritam života karakterističan za ovo vreme gde su kratke opcije su došle u modu: Lee, Xiu, Ji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here