Specijalni sud samo o izveštaju Dika Martija?

0

Specijalni sud za ratne zločine samo za izveštaj Dika Martija: Kuči
 

Kuči je za prištinske medije kazao da će ostale optužbe ostati u nadležnosti domaćih i tužilaca Euleksa koji će raditi na Kosovu.

 

Evropska unija je 2011. godine formirala specijalni tima za istragu navodnih zločina OVK iz 1998. i 1999. godine.

 

Glavni tužilac iz Apelacionog tužilaštva u Prištini Aleksander Ljumezi je rekao da je i posle stvaranja specijalnog suda potrebno raditi na osposobljavanju domaćih tužilaca za slučajeve ratnih zločina.

 

Pročitajte još:

* "Priština ne može da izbegne sud za ratne zločine"

* Kurti u paničnom strahu od suda za ratne zločine

* Kosovski poslanici ćute o specijalnom sudu, nemaju stav

Skupština Kosova neće na sutrašnjoj sednici raspravljati o osnivanju specijalnog suda, ni o produženju mandata Euleksa jer još u Prištinu nije stigao odgovor EU na pismo predsednice Kosova Atifete Jahjaga.

 

Kosovska predsednica je visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ranije uputila pismo u kojem se predlaže nastavak mandata Euleksa i formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

 

Zemlje Kvinte zahtevaju formiranje Specijalnog suda

Ambasadori zemalja velike petorke – SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije zatražili su od institucija Kosova da Skupština donese odluku o osnivanju Specijalnog suda koji će se baviti zločinima bivše Oslobodilačke vojske Kosova, a koji su navedeni u izveštaju Dika Martija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here