Kosovo online
Hašim Tači

Ne postoje ozbiljne indicije da bi mogao da bude ukinut Specijani sud za ratne ratne zločine OVK, izjavio je Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitrano pravo u Prištini.

– Prva verzija tog zakona je predviđala da će sud raditi pet godina uz mogućnost produženja još pet. Kasnije je to izmenjeno i sada nema ograničenja. Sud može sam da produži mandat do trenutka kada smatra da nema više predmeta koji potpadaju pod njegovu nadležnost – rekao je Bljakaj.

Istovremeno, zvanična Priština želi da oformi sud za srpske zločine na Kosovu jer smatra da Haški tribunal nije završio posao, a Bljakaj smatra da neće doći do formiranja takvog suda.

– Ne verujem da je moguće da se osniva još jedan takav mehanizam. Specijalizovana veća su “ad hok“ sud koji ima nadležnost da procesuria samo zločine koji su bili predmet izveštaja Saveta Evrope i bili su predmet istrage Klinta Vilijamsona. Međutim postoje regularni sudovi koji imaju opštu nadležnost i treba da procesuiraju ratne zločine. Na Kosovu je prošle godine osnovan departman za predmete koji dolaze iz Specijalnog tužilaštva i on je nadležan da procesuira sve ratne zločine – kazao je Bljakaj.

Tema zatvaranja Specijalnog suda pojavila se u javnosti ponovo nakon informacije da je Tužilaštvo podnelo optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i još devet osoba za ratne i zločine protiv čovečnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here