Spektakl u režiji umetnika

0
Kneginja Jelisaveta Karađorđević na jednom od ranijih balova

Srpski centar je pre 18 godina obnovio tradiciju održavanja nekadašnjeg Slavenskog bala čiji je pokrovitelj bio Miloš Obrenović. Imavši ideju da tada okupi viđenije Srbe u glavnom gradu Austrije Obrenović je 1846. godine to po prvi put i uradio. U nameri da i Srbi idu u korak sa kulturom zapadne Evrope on je naložio Johanu Štrausu mlađem da napiše kompoziciju specijalno za taj povod, kada je po prvi put i izvedena. Tako je nastao čuveni Srpski kvadril koji je neizostavni deo svakog bala.

Srpski centar na čelu sa Miloradom Mateovićem je zajedno sa Zajednicom srpskih klubova u Beču ovogodišnji organizator bala, čiji je pokrovitelj gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl.

"Pripreme se privode kraju, karte su rasprodate što se prvi put dešava od kada se bal održava. Vladalo je veliko interesovanje naših ljudi ne samo iz Austrije već i iz Nemačke i Francuske i očekujem da će ovaj bal nadmašiti sve do sada", rekao je za "Vesti" Milorad Mateović osnivač Svetosavskog bala.

Nastupiće i folkloraši

U programu će učestvovati i SKUD "Karađorđe", KUD "Branko Radičević", AKUD "Lola", kao i plesna škola "Imerfol".
Na balu će biti prisutni gosti iz Srbije kao i predstavnici brojnih austrijskih institucija, te i srpski studenti u Austriji.

On se posebno zahvalio svim članovima organizacionog odbora. U njemu, pored Mateovića, našli su se i Borislav Kapetanović, Vesna i Ljubiša Dimitrijević, Velimir Agovski i Dejan Didić.

Program ovogodišnjeg bala vodiće popularna srpska glumica Anica Dobra. Gosti će biti i glumac Ivan Bosiljčić, operska pevačica Suzana Šuvaković, muzički umetnici Biljana Peković, Čeda Marković, Ranko Jović i Zorana Guga u pratnji orkestra Vojkana Borisavljevića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here