EPA/HORACIO VILLALOBOS

Policija Francuske ispituje pljačku jednog od najraskošnijih francuskih zamaka Vo-l-Vikomt, jugoistočno od Pariza, a sumnja se da su je počinili članovi međunarodne grupe kradljivaca iz bivše SFRJ, poznati kao Pink panteri.

Iako se za ovu bandu poslednjih godina malo čulo, jer je veliki broj članova uhapšen i nalazi se na robiji, sudeći po načinu pljačke sve podseća na metod rada ovih kradljivaca poreklom iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

– Nepoznati lopovi upali su u jedan od najraskošnijih francuskih zamaka, vezali vlasnike i odneli dragulje istorijske vrednosti i novac u visini od najmanje dva miliona evra. Policija traga za šest počinilaca pljačke. Razbojnici po svoj prilici nisu bili naoružani, a vlasnici, bračni par od 80 godina, su nepovređeni – saopštila je tužiteljka za ovu oblast Beatris Angeleji-Lamot.

Opljačkani zamak iz 17. veka Vo-l-Vikomt svojim baroknim glamurom privukao je zvezde iz celog sveta, pa je poznat po venčanju glumice Eve Longorije i NBA košarkaša Tonija Parkera 2007. godine.

Dvorac koji je dizajniran za ministra finansija kralja Luja 14, Nikolu Fukea, ima balsku dvoranu sa mermernim podom, trpezariju sa velikim lusterom i bašte sa precizno orezanim biljkama.

Zbog načina pljačke, bez korišćenja oružja, brzine i efikasnosti, policija je odmah posumnjala na Pink pantere ili neku grupu povezanu sa njima. Iako je, kao što smo naveli, većina članova u zatvoru ili su se primirili proteklih godina, pretpostavlja se da je u pitanju druga generacija Pink Pantera, koja je nasledila svoje iskusnije i čuvenije prethodnike.

Kako prenose mediji, članovi bande su godinama najviše voleli da pljačkaju u Francuskoj. Tako je u čuvenom Luvru u Parizu opljačkana juvelirnica i odnesen nakit vredan 12 miliona evra. Upali su u juvelirnicu Graf i čuvenu draguljarnicu Hari Vinston iz koje su odneli dragulja i zlata vrednih čak 85 miliona evra.

U Sen Tropeu pljačkaši odeveni u sportske majice opljačkali su juvelirnicu i pobegli motornim čamcem 2005. Ukupan plen samo u Francuskoj je 120 miliona evra.

Ova zemlja je jedan od svetskih centara ne samo za trgovinu skupocenim nakitom, poznata po velikom broju muzeja i dvoraca koji čuvaju dragocenosti, pa je zato najčešće bila meta ovih drskih kradljivaca. Što zbog bogatstva, a što zbog blagih zakona i blizine, Evropa je uglavnom bila mesto gde su Panteri išli u pljačkaške pohode.

Ali nisu se zaustavljali samo u Evropi. Pljačkali su po Japanu, bogatim arapskim zemljama, uglavnom bez upotrebe sile, brzo bi upadali u juvelirnice i još brže bežali. Vojnički precizno i inteligentno, pljačke bi odrađivali za samo nekoliko minuta, dok zbunjeni radnici draguljarnica nisu ni shvatali šta se dešava. Čak i prolaznici ispred radnji gotovo po pravilu nisu primećivali da je pred njihovim očima pljačka, osim u nekim slučajevima, kada bi se članovi bande automobilima zabijali u radnju, pokupili nakit i bežali.

Lažni džet-set

Dubai, Švajcarska, Japan, Francuska, Nemačka, Luksembur, Španija, Monako, širom sveta draguljarnice nisu sigurne od sposobnih pljačkaša, koji svetom putuju kao pripadnici džet-seta, avionima u prvoj klasi, odsedaju u najelitnijim hotelima, predstavljaju se kao biznismeni, a u potaji osmatraju i pripremaju pljačku ekskluzivnih draguljarnica, gde nakit kupuju pripadnici kraljevskih porodica, milijarderi i njihove besposlene supruge.

Plen netragom nestao

Vrlo mali deo nakita iz pljački je nađen nakon hapšenja članova grupe. Dešavalo se čak i da policija neke od njih uhapsi samo nekoliko sati nakon krađe, ali kao po pravilu dragulje i ogrlice vredne milione evra ne nalaze kod njih. Čuvari reda pretpostavljaju da je većina pljački naručena, da se pre toga nalaze kupci za vredan nakit i da kao što se za dva, tri minuta obavi pljačka, isto tako nakit nestaje netragom u nečijoj kolekciji.

Odneli i Kontesu

Neke od akcija Pink pantera su zbog postale legendarne u svetu kriminala. Ostaće upamćena pljačka draguljarnice Le supre-diamant couture de Maki u ekskluzivnoj tokijskoj četvrti Ginza 2004. godine, odakle su oteli dijamante vredne 32 miliona evra. Tom prilikom odneta je i čuvena ogrlica Kontesa od Vandoma vredna 27 miliona dolara.