EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

“Protesti zbog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori ne jenjavaju. Pritom se ne radi samo o crkvenoj imovini: predsednik Đukanović svesno podstiče sukobe, ocenjuje nemački “Špigl” u tekstu pod naslovom “Milovi trikovi”.

“Crna Gora je dugi niz godina važila za ostrvo stabilnosti na problematičnom zapadnom Balkanu. Crnogorski predsednik i dugogodišnji vladar Milo Đukanović vešto je manevrisao svojom državom tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji i mirnim putem je odveo do nezavisnosti 2006. godine. Bivši mladi komunista Milo u međuvremenu je postao odani saveznik NATO i EU, a Zapad mu je zbog toga poslednjih godina progledao kroz prste mnoge unutrašnjopolitičke afere.”

“Ali u zemlji vlada veliko nezadovoljstvo zbog njegove korumpirane i feudalističke vladavine. Verovatno je to razlog zbog kojeg taj stabilokrata ovih dana demonstrira da bez njega Crnoj Gori preti haos”, ocenjuje novinar Keno Fersek u tekstu za internet-izdanje nemačkog magazina Špigl.

Novi zakon deli Crnu Goru

“Priliku za to nudi novi Zakon o veroispovesti koji je usvojen krajem prošle nedelje. Kontroverzna odredba zakona je da crkve u Crnoj Gori moraju pružiti dokaz o vlasništvu nad zgradama i zemljištem koje su posedovale pre 1918. godine. U suprotnom, toj imovini preti eksproprijacija. Godina 1918. se pominje jer se Crna Gora tada integrisala u Kraljevinu Jugoslaviju. Ta odredba je prevashodno usmerena protiv uticajne Srpske pravoslavne crkve u državi, a kojoj pripada većina vernika u Crnoj Gori”, piše Špigl.

“Srpskoj pravoslavnoj crkvi će biti teško da pruži dokaze o vlasništvu mnogih starih imanja, jer su moderni katastri u regionu uglavnom uvedeni tek posle 1918. Iako su međunarodna tela poput Saveta Evrope izričito zatražila od crnogorske vlade da zakon struktuira u konstruktivnom dijalogu, sa svima koji su pogođeni, kontroverzna odredba je ipak zadržana u zakonu.”

Predsednik vlada zemljom kao gazda svojim imanjem

Kada je zakon prošle nedelje usvojen, u podgoričkom parlamentu izbio je haos. Nakon glasnih protesta opozicije, policija je uhapsila 18 članova prosrpskog opozicionog saveza, a protiv trojice je pokrenut krivični postupak. Od tada, hiljade ljudi svakodnevno demonstrira širom zemlje. Povremeno blokiraju glavne saobraćajnice, a više puta je bilo i nasilnih sukoba. Protesta protiv tog zakona bilo je i u Srbiji i u Republici Srpskoj. Nacionalisti su u Beogradu išarali crnogorsku ambasadu.”

“Predsednik Đukanović time međutim nije bio impresioniran – zakon je potpisao samo dan nakon što je donesen. Pritom se ne radi toliko o crkvenoj imovini – mnogo govori u prilog tome da šef države svesno traži konfrontaciju, jer time odvlači pažnju od stvarnih problema u Crnoj Gori. Đukanović, članovi njegove porodice i uži krug bliskih saradnika već tri decenije vladaju zemljom kao da je to njihovo privatno imanje. Umešani su u brojne korupcionaške afere, a da za njih nikada nisu morali da odgovaraju.”

Špigl dalje piše: “Izbori u zemlji redovno se lažiraju u korist Đukanovićeve vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS). U Crnoj Gori još nije došlo do promene vlasti. Đukanović ’kupuje’ inostranstvo nudeći se kao pouzdan partner u operacijama NATO ili kao bedem EU u izbegličkoj krizi.”

“Ali Duško Knežević – oligarh koji igra svoju sopstvenu igru – već godinu dana potresa Milov sistem: Više puta je objavljivao video-snimke na kojima se vidi podmićivanje i ilegalno finansiranje DPS. Crnogorska javnost na to je reagovala sa ogorčenjem. Pred predstojeće parlamentarne izbore na jesen to predstavlja stvarnu pretnju Đukanoviću i njegovoj stranci.”

Vladika Srpske pravoslavne crkve upozorava na građanski rat

“U tako delikatnim unutrašnjopolitičkim situacijama”, piše nemački magazin, “Đukanović je više puta pokušavao da tematizuje nezavisnost Crne Gore od bivše državne asocijacije sa Srbijom, kao i raspravu o identitetu nezavisne zemlje. On pokušava da polarizuje, a sebe da predstavi kao patriotu i čuvara integriteta zemlje. Pritom mu pozicija najjačeg opozicionog saveza, Demokratskog fronta, odgovara – zato što je jasno prosrpski i može da se predstavi kao peta kolona Beograda.”

“Šef države takođe podstiče sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori. Crna Gora godinama bezuspešno pokušava da Crnogorsku pravoslavnu crkvu, koja je osnovana 1993. godine, učini zvanično većinskom crkvom. Ona nije priznata u pravoslavlju i, prema nezvaničnim procenama, ima samo nekoliko hiljada sledbenika.”

“Trenutno je nejasno da li će Milova taktika biti uspešna – a nema sumnje da je ona opasna: crnogorska vlada upozorila je Srpsku pravoslavnu crkvu da podriva državnost države, a mitropolit Amfilohije čak kaže da može doći do građanskog rata.”

“Sukob preti da se proširi i van granica Crne Gore: predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da šalje “signal jedinstva svim Srbima, bez obzira na granice koje ih dele”. To se takođe može tumačiti kao pretnja upućena na adresu Crne Gore. S druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova u Rusiji ocenjuje da je crnogorski zakon ’napad na jedinstvo pravoslavlja’”, navodi se na kraju teksta koji objavljuje Špigl.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here