commons.wikimedia

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), nakon dugog niza poraza na izborima širom Austrije, uspela je konačno da ostvari pobedu, i to na pokrajinskim izborima u Burgenlandu.

Pred izbore se strepelo da bi kriza u saveznoj stranci mogla uticati negativno na rezulta SPO u Burgenlandu, ali je očigledno pokrajinski lider partije Hans Peter Doskocil svojom politikom uspeo da uveri birače.

SPO je na izborma u Burgenlandu osvojila, prema konačnim preliminarnim rezultatima, 49,94 odsto glasova, što znači da je osvojila većinu u mandatima u pokajinskoj skupštini.

Narodna partija (OVP), koja na saveznom nivou stalno beleži rast popularnosti, u Burgenlandu osvojila je 30,58 odsto glasova, što je za 1,5 odsto više nego na prošlim pokrajinskim izborima.

Stranka Zelenih, koja je bila veliki pobednik na prošlim saveznim izborima, stagnira u Burgenlandu, gde je osvojila 6,72 odsto, što je za 0,29 odsto više nego na prošlom pokrajinskom glasanju.

Slobodarska partija Austrije (FPO), nakon korupcionaške afere „Ibica” i podela unutar stranke, nikako da se oporavi i nastavlja da „pada” širom Austrije, a tako je bilo i u Burgenlandu, gde je osvojila svega 9,79 odsto, uz gubitak od 5,25 procenata.

Dalje stranke, koje su učestvovale na izborima, nisu uspele da pređu cenzus od četiri odsto, pa je iz pokrajinske skupštine ispala Lista „Burgenland”, koja je osvojila ovaj put svega 1,26 odsto glasova.

Pobeda SPO u Burgenlandu probudila je nadu kod socijaldemokrata širom Austrije da će konačno izaći iz krize u koju su upali još pre tri godine, od kada redovno beleže negativne rezultate na izborima.

Medjutim Doskocil, koji je bio nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, vodi drugačiju politiku od stranke na saveznom nivou, na primer je, po pitanju migranata, oštriji i bliži stavovima desno od centra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here