commons.wikimedia

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), u svojoj centrali otpustiće jednu četvrtinu osoblja, a ostaviće, uz jeftinije ugovore, eksterne savetnike.

Dugovi SPO iznose 14,9 miliona evra, a loše finansijsko stanje nateralo je socijaldemokrate na drastične mere.

Generalni sekretar stranke Kristijan Dojč saopštio je da će partija prijaviti Servisu za zapošljavanje (AMS) otkaz za 27 od ukupno 102 zaposnih u partijskoj centrali. Istovremeno stranka, iako smanjuje cifre, ne raskida ugovore sa eksternim savetnicima, kao što je nekadašnji portparol kancelara Nedeljko Bilalič.

Uz 27 zaposlenih koji će dobiti otkaz centrala SPO izgubiće dalje zaposlene jer im ističu ugovori, odnosno odlaze u penziju. Dojč nije želeo da iznese tačan broj zaposlenih koji će napustiti centralu, kao ni u kojim sektorima će uslediti “rez”.

– Moraćemo sa manje zaposlenih da damo veći doprinos – poručila je liderka SPO Pamela Rendi-Vagner, koja je na meti kritike članstva zbog gubitaka na izborima, koji su uticali na smanjenje dotacija iz državne kase.

Ona je rekla da je, prilikom preuzimanja stranke, preuzela i džak pun kamenja, i istakla da je veći deo duga nasledila.  Dodala je da je dug od 14 miliona evra zbog dva izbora na saveznom nivou indirektno porastao na 14,9 miliona evra.

Što se tiče u javnosti kritikovanih ugovora za eksterne saveznike, pre svega Bilaliča, rečeno je da će raditi za daleko manje novca. Umesto 24.000 evra mesečno, Bilalič će iduće godine dobijati “samo” jednu trećinu, odnosno 8.000 evra.

Cilj svih mera, prema Dojču je, da se iduće godine ostvari uravnoteženi budžet stranke, kako bi krajem 2025. SPO isplivala iz dugova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here