EPA/Clemens Bilan
Sebastijan Kurc

Pandemija koronavirusa i upravljanje tom krizom ostavlja duboke tragove na političku scenu Austrije, i po prvi put posle dužeg vremena Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) dospela je ponovo na prvo mesto, ispred vladajuće Narodne partije (OVP) Sebastijana Kurca.

Istraživanje javnog mnjenja instituta “Unique Research” za nedeljnik “Profil” pokazuje da bi u ovom trenutku 25 odsto Austrijanaca dalo glas za SPO.

Sa 24 odsto glasova na drugom mestu je OVP, a interesantno je da je Slobodarska partija (FPO) osnažila i ponovo treća politička snaga sa 20 odsto mogućih glasova.

FPO je duže vreme pala iza Zelenih na četvrtu poziciju, ali je očigledno uspela da oko sebe okupi sve protivnike korona mera, pošto vodi antivaksersku politku. Zeleni bi u ovom trenutku osvojili 13 odsto glasova, a Neos 10 procenata.

Da kancelar može da se bira direktno 18 odsto Austrijanaca glasalo bi za aktuelnog šefa vlade Aleksandera Šalenberga iz OVP, a 15 odsto za liderku SPO Pamelu Rendi Vagner. Šef FPO Herbert Kikl osvojio bi 12 odsto glasova, a lider Zelenih Verner Kogler i šefica Neos-a Beate Majnl-Rajzinger po šest odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here