EPA/Florian Wieser
Parlament Austrije

U Austriji je došlo do preokreta na političkoj sceni, gde je Socijaldemokratska partija (SPO) u istraživanjima značajno pretekla vladajuću Narodnu stranku (OVP) kancelara Karla Nehamera, čija vlada je trenutno daleko od dovoljne podrške.

Prema istraživanju instituta “Lacarsfeld”, SPO, koja je već mesecima na prvom mestu, sada može da računa na podršku 30 odsto glasača. Time je razlika između OVP, koja može dobiti samo 22 odsto glasova, na osam odsto, najveća razlika do sada.

Na trećem mestu je Slobodarska partija (FPO), koja je, po prvi put posle četiri nedelje, pala na ispod 20 odsto, odnosno trenutno bi za tu stranku glasalo 19 odsto birača. Koalicioni partner OVP, Zeleni, pali su za dva odsto i trenutno bi mogli da dobiju samo 9 odsto podrške, čime je donedavno peta parlamentarna partija, Neos, preuzela četvrtu poziciju sa 13 odsto glasova.

Zanimljivo je da bi u ovom trenutku parlament dobio i šestog člana, a to je stranka “antivaksera” – “Ljudi, sloboda, osnovna prava” (MFG), koja može da računa na pet odsto podrške građana. Ovi rezultati znače da trenutna vlada OVP-Zeleni uživa podršku samo 31 odsto građana Austrije, manje nego što je OVP osvojila sama na prošlim parlamentarnim izborima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here