Spoljnotrgovinski deficit Srbije 1,1 milijarda dolara

0

 

U prva dva meseca izvezena je roba u vrednosti od 1,2 milijarde dolara, što čini povećanje od 20,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezena za 2,3 milijarde dolara, što je više za 1,3 odsto.

 

Suficit sa zemljama CEFTA sporazuma

Naš drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 135,2 miliona dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 52,6 odsto i veća je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 44 odsto.

 

Izvoz se u periodu januar-februar ove godine blago oporavio, što pokazuju desezonirani indeksi izvoza i uvoza, kao i rast industrijske proizvodnje u odnosu na protekli mesec.

 

Svetska ekonomska kriza, međutim, još ima uticaja na kretanje privredne aktivnosti u svetu i kod nas. Podaci o izvozu proizvoda crne metalurgije ohrabruju da će se pozitivne tendencije nastaviti, navedeno je u saopštenju.
 

Izvozimo najviše u Italiju, uvozimo najviše od Rusa

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije, pojedinačno, bile su Italija sa 156,9 miliona dolara, Nemačka – 143,3 miliona dolara i Bosna i Hercegovina – 127,1 miliona dolara.
U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri bile su Ruska Federacija sa 350,8 miliona dolara, Nemačka – 232,3 miliona dolara i Italija – 184,3 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here