Spomenik Njegošu u Ljubljani

0

Spomenik Petru Petroviću Njegošu u Andrićgradu (Foto: Arhiva)

Spomenik, rad crnogorskog akademskog vajara Draga Đurovića, postavljen je povodom nedavog jubileja – obeležavanja 200 godina od rođenja velikog pesnika, vladike i vladara. Spomenik je, kao znak dobre saradnje između Slovenije i Crne Gore, Ljubljani poklonio počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač, saopšteno je iz crnogorskog Konzulata u Ljubljani.

 

Povodom otkrivanja spomenika, crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović i državni sekretar u Ministarstvu za kulturu Slovenije Aleš Črnič podsetili su na važnost dela i veličinu ličnosti Petra Drugog Petrovića Njegoša.

 

"Dva veka posle Njegoševog rođenja gotovo sa sigurnošću možemo tvrditi da ne postoji umetnik bar ne u Crnoj Gori na koga direktno ili indirektno nije uticalo Njegoševo delo. Njegoš je mitema koja iznova iznenađuje, rađa se i evoluira od umetnika do umetničkog dela. Nije onda čudno što se javlja kao enigma nikad do kraja pročitana", rekao je Mićunović.

 

On je podsetio da je NJegoš kao sveštenik, pesnik, reformator – delom, duhom i stihom žudio za ujedinjenjem Južnih Slovena. "Tako je i onovremena i svevremena južnoslovenska književnost dobila zajedničku umetničku, ali i društveno-političku ideju vodilju koja je Južne Slovene uvela u porodicu evropskih i svetskih naroda", naveo je Mićunović.

 

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković zahvalio je počasnom konzulu Vojislavu Kovaču za poklon gradskoj opštini LJubljana, koji simbolizuje prijateljstvo crnogorskog i slovenačkog naroda. On je dodao da je spomenik u skladu sa filozofiijom Ljubljane – živeeti zajedno i poštovati različitosti.

 

Kovač je istakao zadovoljstvo što je i u Ljubljani, posle Beograda, Rima, Kijeva i drugih evropskih prestonica, postavljen spomenik posvećen Petru Drugom Petroviću Njegošu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here