Sporazum sa Iranom “umiriće” Izrael

0

"Izrael neće tolerisati iransku atomsku bombu. To svi znamo i zato moramo smanjiti tenzije i rešiti problem", kazao je Kušner.

 

Francuska je zauzela relativno oštar stav u pregovorima sa Iranom, u kojima, osim nje, učestvuju SAD, Rusija,Velika Britanija, Kina i Nemačka, i nagovestila da će podržati uvođenje novih ekonomskih sankcija Iranu ako se ne postigne značajan pomak u tom procesu.

 

Bernar Kušner upozorava svetsku javnost da bi Izrael mogao napasti Iran u slučaju da Teheran napravi atomsku bombu

 

Međutim, u intervjuu, koji je u ponedeljak objavio britanski list "Dejli telegraf", Kušner je rekao da sumnja u efikasnost sankcija.

 

"Posledice sankcija neće trpeti članovi vlade, već obični ljudi, žene i deca. Tamo postoji opozicija i ljudi vrlo hrabro demonstriraju. Zašto da nam oni budu meta?", rekao je francuski ministar.

 

Iran tvrdi da je cilj njegovog nuklearnog programa proizvodnja električne energije, ali Izrael i mnoge zapadne zemlje strahuju da je prava namera Teherana proizvodnja atomskog oružja.

 

Iran će za nekoliko dana objaviti da li prihvata plan Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prema kome bi Teheran trebalo da šalje slabo obogaćeni uranijum na preradu u inostranstvo, izjavio je u ponedeljak iranski ministar spoljnjih poslova Manučer Motaki.

 

Iran je u petak saopštio da će odgovor na predlog plana IAEA dati u toku ove nedelje, iako je rok bio 23. oktobar, naveo je Rojters.

 

Iranski zavničnici su nagovestili da bi više voleli da uvoze obogaćeni uranijm nego da šalju svoj uranijum na preradu i proizvodnju goriva za nuklearnu medicinu, na šta su zapadne sile načelno pristale u razgovorima vođenim 1. oktobra u Ženevi.

 

Iran je u Ženevi obećao da će inspektorima IAEA dozvoliti da obiđu nuklearno postrojenje koje se nalazi u blizini grada Komo, što su oni u nedelju i učinili.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here