Tanjug/AP
Overili saradnju: Lideri pobedničkih lista

Crnogorska pobednička opoziciona politička trojka sporazumom sa sedam principa postavila je temelje buduće vlade koja, kako su istakli, neće osporavati postojeći državni i spoljnopolitički kurs Crne Gore. Ovim dokumentom liste “Za budućnost Crne Gore”, “Mir je naša nacija” i “Crno na bijelo” potvrdile su da DPS Mila Đukanovića definitivno ide u opoziciju, ali su i podsetili na međusobne ideološke razlike. Možda i najvažnija među njima je stavka da buduća vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, što je suprotno najavama vodećeg Demokratskog fronta na listi Za budućnost Crne Gore. Razlike se ogledaju i u najavi jačanja i unapređivanja saradnje sa NATO, jer se upravo ova vodeća koalicija predstavljala kao protivnik članstva u tom vojnom savezu.

Nije tajna da je reč o heterogenim koalicijama i da one traže pravi put kojim bi svi bili zadovoljni, ukazuje za “Vesti” predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, dr Momčilo Vuksanović, uz napomenu da ne krije čuđenje što se u ovom momentu izašlo sa sporazumom od sedam tačaka, koji pokazuju razmimoilaženja u nekim pitanjima. Smatra da je sporazum kojim kao da su nosioci lista želeli da se dopadnu, tako reći neprihvatljiv za veći deo opozicije, pa će, kako kaže, trojna koalicija morati da traži kompromis ako želi da demontira vlast DPS.

– Sporne stvari nije trebalo nabrajati, već ostaviti za neko drugo vreme i neku drugu vladu. Zadatak ove nove vlade treba da bude demontaža dosadašnje tridesetogodišnje vlasti i oslobađanje institucija koje je zarobila jedna stranka – ocenio je Vukasanović.

Lideri tri koalicije su se jednim od principa obavezali da će poštovati Ustav Crne Gore i u tom smislu neće pokretati bilo kakve inicijative ili postupke promene državne zastave, grba i himne. Poznato je da je DF najavljivao da će tražiti izmene Ustava kako bi srpski bio drugi službeni jezik. Zalagali su se da uz državnu zastavu bude uvedena “narodna” trobojka iz 1905. godine, a himna skrati za strofe koje je navodno napisao Sekula Drljević. Za tu inicijativu je inače potrebna dvotrećinska većina, pa je vrlo teško stići do nje.

Sloboda je najvažnija

Kad je reč o spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, zbog kojeg su građani mesecima protestovali, nosilac liste Za budućnost Crne Gore, Zdravko Krivokapić je rekao da taj zakon nije deo sporazuma, ali da je mišljenja da je potpuno jasno da niko nema ništa protiv da bude donet, kao i da je jedini problem to što usvojeni zakon ugrožava imovinu Crkve.

– Onaj ko ugrožava imovinu i ne omogućava najznačajnije pravo slobode pokazao je šta to znači – kazao je Krivokapić.