Sport spaja talentovanu decu

0

Vlado Jakšić (levo) i Beni Henri, predsednik Suport grupe
 

U ceo projekat uključen je Vlado Jakšić, košaraški trener iz Čikaga, Amerikanac srpskog porekla, koji radi na programu "Košarkaški ambasadori mira". On je već vodio u Srbiju Daniela Ponemana, mladog košakraškog skauta (osoba koja bira buduće talente), i Afro-Amerikanca sa južne strane Čikaga, Demijana Robinsona (Damian Robinson) i ta iskustva pokazala su se kao veoma pozitivna. U slučaju Robinsona, Jakšić je uticao ne samo na poboljšanje njegovih košarkaških sposobnosti, već i na ceo njegov život, a mladić je postao prvi sportski ambasador i sada studira na koledžu u Montani.

Pošto se pokazalo da je razmena talentovane dece između Amerike i Srbije moguća i veoma pozitivna po decu, saradnja između Heartland Aliance i Suport grupe Benija Henrija se intenzivirala. I dok se prva organizacija bori protiv siromaštva u Americi, druga pomaže mladim ljudima sa južne strane Čikaga, pokušava da obezbedi najbolje prilike za njihovo napredovanje u sportu i akademskom svetu, i razvija programe u kojima se jača i izgrađuje karakter mladih ljudi.

Pre nekoliko dana Suport grupa proslavila je prigodnom svečanošću 25 godina postojanja, a na proslavi su bili i Vlado Jakšić, Dejvid Sinski iz Heartland Alliance i Nebojša Aćimović, bivši diplomata Generalnog konzulata Republike Srbije u Čikagu.

– Suport grupa radi sa nama na razmeni đaka košarkaša, kaže Vlado Jakšić. – U planu je da deca iz Amerike, posebno Afro-Amerikanci, odu u Srbiju na nekoliko nedelja, borave u srpskim porodicama, upoznaju se sa porodicama, zemljom, kulturom i naravno treniraju košarku… Sve bi bilo pozitivno za obe strane, a uticalo bi na promociju Srbije u Americi. U tom periodu gledali bismo da budu organizovane i ekskurzije za decu kako bi videli lepote Srbije, možda bi putovali na Kopaonik, u Trebinje, Novi Sad, Smederevo…
 

Ručak sa liderima

Beni Henri razvio je veze sa brojnim školama na jugu Čikaga i svakog proleća organizuje takozvani Ručak sa liderima gde svaka škola odabere od pet do 10 učenika koji idu na ručak sa uspešnim ljudima. To su ljudi iz različitih oblasti i za ovaj događaj "regrutuje" ih lično Beni Henri. Svaki lider za vreme ručka sedi sa decom i razgovara sa njima, odgovara na njihova pitanja, a sve to ima veoma pozitivan uticaj na decu.

Naravno, svi koji bi učestvovali u projektu, posebno porodice koje bi primile američku decu na nekoliko nedelja dobile bi finansijsku pomoć za njihov boravak, kao i klubovi za trenere i časove košarke. Takođe, razmena bi se dešavala i u obrnutom smeru, pa bi deca – talentovani košarkaši – iz Srbije dolazila u Ameriku – kaže on i dodaje da je sada važno da Beni Henri, predsednik Suport grupe, dođe u Srbiju, vidi zemlju, pristup sportu i mogućnosti razmene mladih košarkaša.

 

– Košarka spaja ljude – kaže Jakšić – a ovim projektom moći ćemo da promovišemo Srbiju tako što ćemo pokazati njenu lepotu i naša sportska iskustva. Najviše bismo voleli kada bi porodice domaćini u Srbiji imali dete koje već igra košarku te bi ono moglo da sa gostom iz Amerike zajedno vežba, uči engleski, druži se. Tu bi se razvilo prijateljstvo između dece, porodica…

Dejvid Sinski iz Heartland Alliance kaže da je u razgovorima sa Benom Henrijem uz Suport grupe pominjano da deca treba da dožive internacionalna iskustva. Baš zato letos je njega i njegovu decu odveo da vide dečji košarkaški kamp Vlada Divca u manastiru Nova Gračanica.

 

– To je za njih bilo jedinstveno iskustvo, posebno zato što je tamo bio Vlade Divac koji je dao podršku celom projektu! – kaže on. – Osim toga, Beni Henri ima i svoje veze sa košarkašima NBA lige kao što su Entoni Voker, Derek Rouz. Ipak, Beni nikada od njih nije tražio neke veće pare, već vise njihovu podršku za organizaciju, kaže.

– Želim da odem u Srbiju i radim na ovom program razmene studenata, kazao je na kraju svečanosti Beni Henri. – Imamo koncept koji je dobar za svu decu, bez obzira da li su ona iz Amerike ili Srbije. Uvek sam govorio da želim da uradim koaliciju u bojama duge, što znači da bih voleo da radimo sa svom decom. Razgovarao sam sa Vladom o tome, a lično smatram da ako deca angažuju u sportu, onda će razviti i druge životne veštine, ali sport ostaje baza – rekao je Ben Henri za "Vesti".
 

Protiv nasilja

– Letnji program razmene talentovanih mladih košarkaša treba da spoji omladinu iz različitih kultura i zemalja. To bi pomoglo izgrađivanju veština međusobnog sarađivanja, razvilo timski rad, poštovanje i razumevanje različitih kultura. U saradnji sa internacionalnim organizacijama za ljudska prava i sportskim institucijama, Suport grupa se trudi da obezbedi ambasadore mira koji bi promovisali miroljubivo i nenasilno ponašanje, stoji u programu Suport grupe, koja se trudi da pomogne deci posebno na južnoj strani Čikaga poznatom po nasilju i pucnjavi, veli Beni Henri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here