EPA/Maxim Shipenkov
Moskva

Sprečen je atentat ukrajinskih specijalnih službi na predsednika saveta direktora ruske televizije “Cargrad” i milijardera Konstantina Malofejeva, saopštila je pres služba Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije.

Prema podacima FSB-a, organizator operacije je osnivač i jedan od rukovodilaca organizacije “Ruski dobrovoljački korpus”, ruski državljanin Kapustin Denis, rođen 1984. godine. On živi u Ukrajini, radi pod kontrolom Službe bezbednosti Ukrajine i učestvuje u borbama protiv ruskih vojnika.

Pojašnjeno je da je bio plan da se teroristički napad izvede postavljanjem eksploziva na automobil Malofejeva, što je ista šema po kojoj je ubijena i ruska novinarka Darja Dugina.

FSB Rusije je u avgustu 2022. godine sprečila diverziono-teroristički napad na naftne i ganse objekte u Volgogradskoj oblasti, koje je, takođe, organizovao Kapustin. Saradnici Kapustina i pristalice desničarskih radikalsnih organizacija “Vajt reks”, “Restrukt”, “Tor Štajner” i “Karpatska seč” ruski građani Kejner i Uškov su neutralisani prilikom pružanja oružanog otpora.

Osim toga, Kapustin je bio organizator i učesnik terorističkog napada na Brjansku oblast 2. marta 2023. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here