pixabay.com

Sud BiH odredio je u petak pritvor Emiru Ališiću, Seadu Kasupoviću, Miralemu Berbiću, Jasminu Keseroviću i Hamzi Labidiju, koji su noć ranije američkim vojnim avionom deportovani iz Sirije. Svima je određen pritvor do mesec dana, a uhapšeni su na osnovu Interpolove poternice da su se borili na strani Islamske države. Oni su istražnom sudiji u Sarajevu ispričali da su pre deportacije boravili u zatvorima pod kontrolom Kurda, koji su ih, kako su naveli, “pretukli za srećan put”, a jedan od ključnih vođa ID koji je u više video poruka pozivao na ubistva nevernika Jasmin Keserović je navodno došao bez obuće.

Keserović je na sudu rekao da je u Siriji poginulo 26 dece – državljana BiH, kao i da je mnogo porodica, poput njegove, razdvojeno.

U ovoj grupi džihadista ipak se ne nalazi Emir Markota, o kome su “Vesti” prve pisale izražavajući bojazan da je reč o osobi s lažnim identitom.

Dževad Galijašević, stručnjak iz oblasti bezbednosti, kaže da je upravo pisanje “Vesti” podiglo prašinu u Bosni, nakon čega je ova misteriozna ličnost skinuta sa spiska povratnika iz Sirije.

– Na brzinu je pokušano da mu se napravi nova biografija, pa je navedeno da je reč o mladiću iz Čajniča, koji je kasnije živeo u Goraždu i Sarajevu, a zatim se preselio u Švedsku. Jedini je problem što ni u Čajniču ni u Goraždu nikada nije postojala nijedna muslimanska porodica s tim prezimenom – tvrdi Galijašević.

Ovaj stručnjak upozorava da poslednjih godinu dana Islamska država pribegava novoj strategiji inflitracije radikalnih ekstremista u Evropu kroz promenu identiteta.

– Mnogi viđeniji teroristi postaju preko noći Srbi ili Hrvati kako bi lakše putovali. Uostalom, Bosna se specijalizovala za prikrivanje identiteta radikalnih islamista. svi učesnici avganistanskog rata zahvaljujući papirima BiH ne samo da su pošteđeni hapšenja već su im ti novi identiteti omogućili da formiraju mnoge nove terorističke organizacije. Istovremeno, upravo su ti avganistanski borci bili ključni u izazivanju ratova u Čečeniji i na Kosovu – ističe Galijašević.

On ističe da je na novu opasnost prikrivanja identiteta upozoreno i na nedavnoj konferenciji Komiteta za borbu protiv terorizma EU i Evropola u Hagu.

– Ma koliko bosanske i turske obaveštajne službe želele da prikriju ko su ti ljudi, za Markotom i još nekolicinom državljana BiH se trenutno najviše zanima Evropol jer je svestan koliko su ti ljudi opasni po evropsku bezbednost – upozorava Galijašević.

Izručen lažni Srbin

Dževad Galijašević podseća da je Bosni iz Sirije prethodno izručen navodni Srbin iz Austrije Aleksandar Ružić, ali da se pokazalo da je i to lažno ime.

– U poslednjoj grupi uz ovih sedmoricu pripadnika ID je stiglo i 12. dece i šest žena, a biće zanimljivo da se sazna da li je među njima i Elmina Aljić iz Mostara, koja je faktički bila jedna od ključnih igrača u formiranju ćelije ID u Danskoj – kaže Galijašević.