commons.wikimedia/Ministry of Defence of the Russian Federation
Ruski specijalci (Foto: Arhiva)

U Kislovodsku, na jugozapadu Rusije, priveden je ekstremista koji je planirao napad na službenike bezbednosti, izvestila je Federalna služba bezbednosti (FSB).

Reč je o ranije osuđivanom državljaninu Rusije rođenom 1996. godine. Prema istrazi, napravio je domaće granate kako bi digao u vazduh policijsku stanicu u kojoj je trebalo da da iskaz o prethodnim slučajevima.

U njegovoj kući su pronađene komponente za izradu bombe i ekstremistička literatura. Operaciju je vodilo Ministarstvo unutrašnjih poslova zajedno sa nadležnim službama Stavropoljskog kraja.

Video možete pogledati OVDE.

Pripadnici specijalnih službi su priveli i trojicu Rusa, koji su umešani u finansiranje terorista u Siriji. Ispostavilo se da su sva četvorica pristalice zabranjene organizacije Islamska država i da su pripremali napade na teritoriji Stavropolja.

U Rusiji je ove godine sprečeno nekoliko velikih terorističkih napada: u januaru u Baškiriji, u februaru na Severnom Kavkazu, u martu u Kalinjingradskog oblasti, Mahačkali i Majkopeu, u aprilu u Tverskoj oblasti.

Pripadnici FSB-a su u februaru i martu u Gelendžiku, Jaroslavlju i Voronježu priveli pristalice ukrajinske neonacističke zajednice “M.K.U.”, kod kojih su pronašli veliki broj ekstremističkih materijala, hladnog oružja i uputstva za izradu domaćih bombi.

Prošle nedelje je otkriven i nacionalista u Barnaulu, koji je dobio instrukcije od vođe ukrajinske organizacije “Etničko nacionalno ujedinjenje” (ENU) i pripremao napad na džamiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here