Sprečite nadutost u stomaku

0

 

 

Ovo sve za posledicu ima poremećenu ravnotežu creva, nadutost i gasove u stomaku. Ako ovakvo stanje postane trajno, može da dovede do brojnih opasnih bolesti.

Dakle, osobe koje jedu u hodu, odnosno na brzinu samo nešto ubace u usta između obaveza, unose previše vazduha u stomak. To, naravno, rezultira većom količinom gasova u crevima. Situaciji ne pomaže ni odabir hrane. Brza i nezdrava hrana samo dodatno pogoršava ravnotežu creva.

Za razliku od zdrave hrane, koja se normalno vari u tankom crevu, nezdrava hrana, koja obiluje ugljenim hidrata i nema puno vlakana, znatno se teže apsorbuje u crevima i duže putuje do debelog creva. Zbog svega toga u stomaku se stvaraju neprijatni grčevi i gasovi.

Prvi savet već je svima poznat – nikako ne preskačite doručak! Naravno, ne bi trebalo da preskačete ni ostale obroke.

 

Trudite se da jedete u miru, odnosno kad ručate, sedite i jedite polako. Važno je da hranu dobro žvaćete kako prilikom gutanja ne biste unosili previše vazduha u creva.

 

Nadutost može da bude i rezultat napetosti, pa pronađite vreme za opuštanje.

 

Prema statistikama, tegobe ove vrste češće pogađaju žene, nego muškarce i mogu da budu veoma neprijatne.

 

Pripazite i na odeću koju nosite. Važno je da bude lagana i da vas ne steže oko stomaka. Malim promenama znatno ćete pomoći svojom sistemu za varenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here