pixabay.com

Vlada Pedra Sančeza sprema se za istorijsku prekretnicu u pogledu stava Španije o Kosovu, prenosi Reporteri pisanje španskih medija.

Diplomatski izvori španskog lista „Objektiv” kažu da bi u početku u Prištini mogla da se otvori komercijalna ili kulturna kancelarija, kao što se desilo za vreme Frankovog režima sa SSSR-om i drugim komunističkim državama, bez da implicira puno priznanje.

Državni sekretar za Evropsku uniju Huan Gonzales-Barba je to jasno rekao ovog petka na seminaru Kraljevskog instituta Elkano. On je rekao da Španija neće diplomatski priznati Kosovo dok ne bude bilateralnog sporazuma Prištine i Beograda, ali je prvi put “otvorila vrata” za “novo poglavlje” sa kosovskim vlastima, prenosi Telegrafi.

U tom smislu, ministar spoljnih poslova je istakao da Španija želi da bude „više uključena” u region i da bi ova strategija bila manjkava ako Kosovo nastavi da bude „potpuno” ignorisano.

– Mora postojati kompromisni sporazum i mi sada razmatramo različite forme – rekao je on, misleći na Kosovo tokom audijencije balkanskih diplomata i ambasadora.

Gonzales-Barba je istakao da će ova odluka “uskoro biti doneta”, nagoveštavajući da je diplomatski korak neizbežan.

– Naravno, želimo da tu odluku razume Srbija, naš glavni partner na Zapadnom Balkanu – dodao je on, znajući koliko je to pitanje vruće u Beogradu.

– Želimo da doprinesemo naporima svih država članica i izaslanika visokog predstavnika, bivšeg slovačkog ministra spoljnih poslova Miroslava Lajčaka – da se postigne dogovor Beograda i Prištine i nadamo se da će naši napori biti prepoznati i cenjeni od strane zemalja na Balkanu – zaključio je on.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije – zajedno sa Grčkom, Slovačkom, Kiprom i Rumunijom – koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Sančez je bio prvi španski predsednik koji je sedeo na samitu licem u lice sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, uprkos činjenici da nije bilo zastava i simbola.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here