Printscreen/Youtube

Inflacija u Australiji dostiže okvire kakve godinama nismo osetili, dok zvanična kamatna stopa, a sa njom i kamate na bankarske kredite rastu iz meseca u mesec.

Najavljuju se i nova poskupljenja, a kako bi se rast troškova života koliko-toliko zauzdao, Savezna vlada će pokušati da ublaži dodatni pritisak koji bi moglo da stvori poskupljenje energenata za domaćinstvo.

Kako saznaje ABC, kabinet premijera Entonija Albanezea je spreman da podrži višesmernu strategiju za obuzdavanje sve viših cena električne energije i gasa, pošto u poslednje vreme raste pritisak na vladu da hitno interveniše na tržištu.

Prema saznanjima ove medijske kuće, vlada će verovatno ograničiti veleprodajne cene gasa na oko 12 dolara po gigadžulu, a takođe će zahtevati i zagarantovanu nabavku gasa od domaćih proizvođača i primeniti obavezni kodeks ponašanja kao deo tržišne intervencije koja je prvi put najavljena pre pet nedelja.

Kako tvrdi neimenovani izvor na koji se poziva ABC, detalji plana bi mogli da budu otkriveni već sledeće nedelje, kada premijer bude sazvao nacionalni kabinet, a ministar energetike Kris Bouven održao sastanak sa svojim kolegama iz vlada država i teritorija.

Takođe se razmatra i uvođenje subvencija, ali će one verovatno biti specifične, kako bi se izbeglo pogoršanje inflacije.

– Moramo da razmotrimo sve, jer je situacija složena – rekla je za ABC ministarka za prirodne resurse Medlin King. – I da budemo pošteni, neke stvari za koje smo u jednoj fazi možda mislili da nisu moguće, ipak možda treba da preispitamo.

Uticajni Australijski radnički sindikat (AWU) želi da cene gasa budu ograničene na 8 do 10 dolara po gigadžulu, što odražava petogodišnju prosečnu cenu, ali ABC saznaje da laburisti više naginju ka iznosu od oko 12 dolara po gigadžulu.

Međutim, ministarka King je upozorila na posledice, rekavši da je vlada svesna da bi preniske cene gasa mogle da preusmere investicije sa obnovljivih izvora energije za koje se laburisti zalažu.

Nedavno objavljeni federalni budžet je naglasio potrebu za tržišnom intervencijom, predviđajući da će cene električne energije porasti za 56 odsto u naredne dve godine, a cene gasa za 40 odsto, kako je navedeno, uglavnom zbog globalnog šoka cena izazvanog ratom u Ukrajini.

Kako će se ovaj vladin plan za ograničenje velikoprodajnih cena gasa odraziti na račune za australijska domaćinstva tek ostaje da se vidi.

Sindikati zahtevaju hitno rešenje

Sekretar sindikata AWU Den Valton izrazio je nezadovoljstvo vremenom koje je vladi potrebno da formira svoj odgovor na rast cena energenata.

On je istakao potrebu za hitnom intervencijom, jer su mnogi proizvođači već zaključili ugovore o gasu sa prodavcima na malo.

Kako navodi ABC, energetska kompanija “Origin Energy“ ponudila je izvesnom proizvođaču čelika iz Novog Južnog Velsa 35 dolara po gigadžulu za 12-mesečni ugovor.

– U vladi klimaju glavom i govore da se slažu da je potrebna hitna intervencija, ali ne vidimo rešenje. Ako ga ne bude do Božića, mnogo kvalitetnih radnika ostaće bez posla – upozorio je Valton.

1 COMMENT

  1. Cenu Gasa treba da podmiruje Svaka Drzava a ne Gradjani!
    Cena Gasa i Struje treba da budu isti a razna snabdevanja i poskupljenja je pitanje Drzave a ne Gradjana, sto znaci da Drzava mora da placa i snabdeva a ne Gradjani! Gradjanima se i te kako godinama odbijalo za sve i svasta, tako da to pitanje nije pitanje obicnih ljudi!
    Vadi Drzavo Pare koje si sakrila od svojih Gradjana i placaj za svoje Gradjane da bi ti kao Drzava postojala, jer bez Gradjana si niko i nista!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here