EPA/ETIENNE LAURENT
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je da će SAD raditi sa saveznicima i partenrima kako bi odgovorili na, kako je rekao, neodgovoran čin Rusije, koja je “razornim testiranjem antisatelitskog projektila (ASAT) na svom satelitu ugrozila svemir”.

On je pozvao sve “odgovorne države koje istražuju svemir” da se pridruže u naporu da se ustanove norme odgovornog ponašanja i da se uzdrže od sprovođenja “opasnih i neodgovornih razornih testova kao što je onaj koji je sprovela Rusija”, saopštio je Stejt department.

Prema njegovim rečima, testiranje antisatelitskog projektila je do sada proizvelo više od 15.000 komada orbitalnih otpadaka, a verovatno će se stovriti stotinew hiljada manjih komada.

– Dugotrajni ostaci stvoreni ovim opasnim i neodgovornim testom sada će ugroziti satelite i druge svemirske objekte koji su od vitalnog znacaja za bezbednost, ekonomske i naučne interese svih nacija u decenijama koje dolaze – upozorio je Blinken.

Dodao je da će ti otpaci značajno povećati rizik za astroanute na Međunarodnoj svemirskoj stanici i druge ljudske svemirske aktivnosti.

Blinken je naveo da su ovim testom “neodgovorno ugorženi” bezbednost i sigurnost svih koji žele da istraže i upotrebe svemir u mirnodopske svrhe.

– Događaj od 15. novembra jasno pokazuje da je Rusija, uprkos tvrdnjama da se protivi naoružavanju u svemiru, svojim neodgovornim ponašanjem spremna da ugrozi dugoročnu održivost svemira i dovede u opasnost istraživanje i upotrebu svemira svim državama – ocenio je Blinken.

3 COMMENTS

  1. sto se ti brines za svemir. pa tebi kosmonaute prevozi privatni space-x. vise ni raketu nemate. bolje se spremi da objasnis kako astronauti skakali po mesecu na temperaturnoj razlici od 300 stepeni. kineska sonda ne funkcionise na mesecu u tom opsegu..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here