EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN
Nikol Pašinjan

Bivši šef jermenske Službe nacionalne bezbednosti Artur Vanecjan priveden je pod sumnjom da je pripremao ubistvo premijera Nikole Pašinjana i pokušao da uzurpira vlast, napisala je njegova advokatica Lusine Saakjan na Fejsbuku.

Ona je navela da su vlasti, u nameri da ućutkaju političke protivnike, stigle do toga da se pojavljuju optužbe o pripremi ubistva Pašinjana.

„Sve to je već nemoguće komentarisati na pravnom nivou. Radi se o sramnom političkom progonu s ciljem očuvanja vlasti i dovršavanja antidržavnih planova“, uverena je Saakjan.
Bivši šef SNB učestvuje u protestima koji se već nekoliko dana održavaju u Jerevanu, a glavni zahtev je ostavka premijera zbog toga što je potpisao Sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

Sporazum o Karabahu

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Demonstranti koji protestuju u Jerevanu smatraju da je potpisivanje sporazuma o prekidu vatre u Karabahu sa teritorijalnim ustupcima bila izdaja.

Vanecjan je na čelu opozicione stranke „Domovina“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here