pixabay.com

Geminidi su aktivni od 4 – 17. decembra, dok je maksimum u noći između 12 /13, kao i 13/14. decembra.

Meteorski roj Geminida važi sa jedan od najpouzdanijih rojeva u pogledu broja meteora po satu (zenitski prosek po času – ZPČ). Iako poslednjih godina broj meteora varira, uvek bude dovoljan broj za posmatranje.

Geminidi su aktivni od 4 – 17. decembra (podaci mogu da se razlikuju zavisi od izvora), dok je maksimum u noći između 12 /13, kao i 13/14. decembra. Prema starwalk.space očekivani ZPČ je oko 150, ali verovatno nećete videti više od 50 meteora po satu i to na tamnom nebu, piše na blogu Svemir. Na nebu sa Mesecom na 80% taj broj je još manji.

Uobičajeno je da su meteorske kiše ostaci neke komete koja je presekla Zemljinu putanju i za sobom ostavila sitne čestice koje će se kasnije sudariti sa njenom atmosferom i u njoj sagoreti, ostavljajući iza sebe svetli trag koji mi vidimo. Međutim, ovde je u pitanju asteroid 3200 Phaethon koji je otkriven 11. oktobra 1983. godine.

Radijant Geminida je u istoimenom sazvežđu Gemini (Blizanci) u blizini zvezde Castor. Ovo sazvežđe se ovih dana pojavljuje na istočnom horizontu već oko 19h, ali će povoljan položaj za posmatranje zauzeti tek nakon 20h. Radijant je tačka na nebu iz koje se meteori prividno pojavljuju (na slici označen crvenom bojom). Međutim, realno je da se meteori iz jednog roja mogu pojaviti bilo gde na nebu.

Ovogodišnja kiša Geminida će biti možda biti sa brojnim meteorima, ali ćemo videti samo one najsjajnije je će Mesec u vreme maksimuma meteorskpg roja biti na oko 80% tako da će nam sakriti brojne meteore.

Ukoliko rešite da posmatrate Geminide pored tople odeće biće vam potrebna i tamna lokacija gde vam svetlosno zagađenje neće praviti još više problema u kombinaciji sa mesečinom.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi “pljusak”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here