Tanjug

Krizni štab za borbu protiv Covid-19 bi u narednim danima trebalo da održi sednicu, a glavna tema ovaj put biće nove mere za sve naše građane koji bi u narednom periodu trebalo da dođu u Srbiju za praznike.

Tačan datum novog zasedanja Kriznog štaba još nije poznat, a kako Blic saznaje, održaće se najkasnije do petka.

– Medicinski deo Kriznog štaba svakodnevno raspravlja o novim merama. Mi smo predloge napisali, uobličili i poslali na razmatranje. Oni se tiču prvenstveno mera za naše građane koji dolaze za novogodišnje i božićne praznike u Srbiju – izjavio je dr Predrag Kon za “Blic”.

Među tim predlozima je uvođenje PCR testiranja pri ulasku u našu zemlju, ali i potencijalni karantin i izolacija.

– Moraće da budu karantini i izolacije, o tome će biti reči na sledećem sastanku – rekao je on.

Na pitanje da li će za njih biti obavezan PCR test, on je rekao da je struka “kompletno predložila šta će da se radi”, ali i naglasio da je “zatvaranje granica nemoguće”.

– Nema alternative, alternativa je ulazak velikog broja ljudi koji ne znaju da su zaraženi, razviće bolest i tražiće hospitalizaciju u Srbiji, a to Srbija ne može da izdrži – rekao je Kon.

On pojašnjava i da je odlučeno da bude maksimalnog zatvaranja, da onda ne bi bilo ovako velikih brojeva.

– Nije na meni da to procenjujem. Nije naš najveći problem ono što se desilo, već ono što će doći. Mi moramo gledati unapred, dolaze novogodišnji praznici, čak i ako uspemo sa ovim merama da malo smirimo to, sa ponašanjem kao da se ništa ne dešava, imaćemo eksploziju posle Nove godine – rekao je epidemiolog.

U Srbiji je trenutno na snazi zabrana rada kafića, restorana, klubova i svih drugih ugostiteljskih objekata radnim danima posle 17 časova, ali i vikendom. Zasad, zvanično, samo do 15. decembra, ali nema skoro nikakve dileme da će ona biti produžena. A nije isključeno ni donošenje novih mera.

– Za praznike situacija će biti teška jer će pritisak na bolnice biti i dalje veliki. Mere će biti na snazi dokle god to bude trebalo, lično mislim da bi one mogle da budu i oštrije – rekao je Kon pre nekoliko dana.

5 COMMENTS

  1. Pa mamu vam rajeću, dali ste vi normalni?!
    Svaki drugi ili treći dan drze neki sastanak i uvode neke nove mere, pa odlučite se bre već jednom ALO!!! Mere se uvode, drze i ne menjaju se barem mesec dana, a ovako jedan dan ti treba PCR test, drugi dan treba samoizolacija, treci dan treba se skineš i okreneš guzu gospodinu Konu i kompaniji.

  2. Овде нису проблем никакве мере, проблем су они појединци који никог другог па ни самог себе не поштују!

  3. Odradjuju ono za sta su dobili velike pare . Placenici farma lobija i sluge rezima . Uz pomoc rezimske televizije i stampe , stvorena je atmosfera straha i panike . Time je slomljen svaki otpor .. Ovim merama zele da jos vise razdvoje Srbe i uticaj na roblje u Srbiji … Tuga sta drugo …Tesko nama .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here