pixabay.com
Foto: Ilustracija

Predsednik turskog parlamenta Mustafa Sentop je za Sputnjik rekao da bi najviše zakonodavno telo zemlje moglo razmotriti slanje turske vojske u Azerbejdžan zbog sukoba u Nagorno-Karabahu, ali smatra da još uvek nema potrebe za tim.

– Azerbejdžanske oružane snage su tokom poslednjih nekoliko dana pokazale da su sposobne same da ostvare pobedu, pokazujući odlučnost i istrajnost u oslobađanju okupiranih teritorija. Smatram da predlog o upotrebi turske vojske u zoni sukoba neće biti potreban dok treća strana ne bude umešane u ovaj sukob, zanemarujući rezolucije Ujedinjenih nacija – rekao je Sentop.

Neophodno je poštovati međunarodno pravo i rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koje zahtevaju „hitno, potpuno i bezuslovno povlačenje jermenskih oružanih snaga sa svih okupiranih teritorija Azerbejdžana“, rekao je predsednik parlamenta.

– U suprotnom, Azerbejdžan će biti primoran da iskoristi svoje pravo na samoodbranu, što mu omogućava kolektivne napore u ovom pravcu. Ako Azerbejdžan podnese zahtev o njemu će razgovarati i predsednik i parlament Turske – rekao je Sentop.

Dodao je da je „u bilo kojim okolnostima turska podrška Azerbejdžanu na svaki način nepromenljiva i na bilo koji način koji on želi“.

Ranije je jermenski premijer Nikola Pašinjan rekao da se problem Nagorno-Karabaha ne može rešiti nasiljem. Prema njegovim rečima, Jermenija je spremna na ustupke u sukobu oko Nagorno-Karabaha u slučaju da je i Azerbejdžan spreman.

Predsednik Jermenije Armen Sarkisjan smatra da se sukob u Karabahu može zaustaviti tek nakon „povlačenja“ Turske iz igre. Turska je više puta izjavila da ne učestvuje u sukobu u Karabahu.

Sukobi u Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Turska je izjavila da će Azerbejdžanu pružiti svaku pomoć, kako na bojnom polju, tako i za pregovaračkim stolom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here