EPA-EFE/AZERBAIJAN DEFENCE MINISTRY
Žestoke borbe se vode u Nagorno-Karabahu

Azerbejdžan ima dovoljno vojnog potencijala da odbije napade Jermenije, ali u slučaju potrebe Turska će mu pružiti vojnu pomoć koju zatraži, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, istakavši da je rešavanje situacije u Nagorno-Karabahu moguće jedino ako se Jermenija povuče sa te teritorije.

– Podržavamo Ukrajinu po pitanju Krima, Gruziju – i u pravu smo. Isto tako podržavamo i Azerbejdžan. Ako bude bilo potrebno mi ćemo pomoći, ali sada vidimo da Azerbejdžan ima dovoljno mogućnosti. Sa njim vojno sarađujemo i Azerbejdžan je dobio sve što mu treba od drugih država, između ostalog i od nas, i to je njegovo pravo. Možemo pomoći na bojnom polju, ako bude neophodno. To nisu prazne reči – istakao je turski ministar u intervjuu za agenciju Anadolija.

On je dodao da „svojim napadima Jermenija ignoriše sva međunarodna pravila i na to treba odgovoriti“.

Uslov za primirje

Čavušoglu smatra da je rešavanje situacije u Nagorno-Karabahu moguće jedino ukoliko se Jermenija povuče iz samoproglašene Republike, koju Ankara smatra okupiranom teritorijom.

– Razgovarali smo sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim o sukobu u Nagorno-Karabahu. Kao što zajedno delujemo u Siriji, pokušali smo i ovde, ali nismo uspeli. Kažu neka se obustavi rat. Neka bude tako. Treba da se objavi primirje, ali u tom slučaju Jermenija treba da se povuče sa okupiranih teritorija. Da li se o tome govori? Ne. Kako će onda pitanje biti rešeno? – zapitao je Čavušoglu.
Prema njegovim rečima, „Azerbejdžan je dugo trpeo“.

– Više od 20 odsto njegove teritorije je okupirano, milion njegovih stanovnika je lišeno otadžbine. To je velika drama, ljudi žele da se vrate kući, ali to niko ne primećuje. Azerbejdžan je u pravu – i moralno i pravno – naglasio je turski ministar.

Čavušoglu je i juče izjavio da je Turska spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom.

2 COMMENTS

  1. Ne pomenu i Kosovo. Sve podržava sem Srbije. A da li bi to trebalo uopšte i očekivati. Naravno ne.

  2. Pa što se ne povučete sa Kipra. Ovi Turci su poludeli svuda bi da ratuju. Bolesnici misle da će postati opet sila. Proći će kao Sadam Husein. Ne vide da im veliki igrači pripremaju zamku.

  3. Najveca greska evropske diplomatije je ostanak Turske na Evropskom tlu posle Balkanskih ratova….naravno,to je Englesko i Nemacko maslo…bez dileme.

  4. VELIKU JE GRESKU PUTIN NAPRAVIO KAD JE U ZADNJI CAS SPASIO DIKTATORA ERDOANA.ON CE SVIJET UVUCI U VELIKE PROBLEME.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here