pixabay.com
Rusija

Litvanija će biti spremna ukoliko je Rusija isključi iz regionalne elektro-energetske mreže, kao kontrameru zbog zabrane tranzita robe pod sankcijama EU.

I to preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad, ali se ne očekuje vojna konfrontacija, izjavio je danas za Rojters predsednik te zemlje Gitanas Nauseda.

– Spremni smo za neprijateljske akcije Rusije (kao odgovor), kao što je isključenje iz sistema BRELL (elektricne mreže) ili druge – poručio je Nauseda u intervjuu.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da su “apsolutno neprihvatljive” sankcije Evropske unije koje su navele Litvaniju da uvede zabranu tranzita robe iz kontinentalne Rusije u rusku enklavu Kalinjingrad i naveo da se razmatraju kontra-mere.

– Vlasti Ruske Federacije uverene su da je ograničenje tranzita ka Kalinjingradu preko teritorije Litvanije u suprotnosti sa temeljnim dokumentima – poručio je Peskov, prenosi TAS S.

Kako je dodao, o konkretnim opcijama za odgovor na ograničenje tranzita ka Kalinjingradu se još razgovara i razmatraju se različite mere.

Vlasti Litvanije saopštile su 18. juna da od tog dana stupa na snagu zabrana tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad, a vest o zabrani objavio je na video snimku guverner regiona Anton Alikanov.

Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, građevinski materijali i napredna tehnologija, a Alikanov je saopštio da će zabrana obuhvatiti oko 50 odsto artikala koje Kalinjingrad uvozi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here