Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksadnar Vučić izjavio je da je Beograd spreman za razgovor sa Prištinom u Briselu, a da je Zajednica srpskih opština nezaobilazna tema.

– Mi smo spremni za razgovor. Zajednica srpskih opština je nezaobilazna tema i na tome ćemo insistirati – rekao je Vučić na pitanje da li će biti sastanka u Briselu 28. septembra, s obrizom na to da albanski mediji trvde da delegacija Prištine neće doći.

Inače, sledeća runda dijaloga Beograda i Prištine, planirana za 28. septembar u Briselu, dovedena je u pitanje zbog odbijanja Prištine da razgovara o ZSO.

U evropskim diplomatskim izvorima Tanjugu je rečeno da je sledeća runda ekspertskih razgovora Beograda i Prištine, kao i sastanak na visokom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih kosovskih instituacija Avdulaha Hotija “još pod znakom pitanja” .

Nastavljamo pregovore pod okriljem EU u najboljoj veri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će Beograd u najboljoj veri nastaviti pregovore sa Prištinom pod okriljem Evropske unije.

Na pitanje da li bi Srbiji odgovaralo da SAD preuzme pregovore Beograda i Prištine i da li je nedavno u Vašingtonu bilo reči o tome, Vučić je rekao da je to veoma kompleksno, teško i složeno pitanje na koje danas, kako kaže, ne bi odgovarao.

Istakao je, međutim, da se pregovori i odlukom Ujedinjenih nacija vode pod okriljem EU.

– I odlukom UN, i neću da govorim ko je sve na to uticao svojevremeno, pregovori se vode pod okriljem EU i u najboljoj veri ćemo nastaviti pregovore pod okriljem EU – rekao je Vučić.

Po prvi put se govori o podeli resursa Gazivoda

– Po prvi put se govori o podeli vodnih i elektroenergetskih resusra jezera Gazivode, što je dobro za Srbiju, jer bi svakako trebalo da Srbi, sa KiM i iz centralne Srbije imaju više koristi od tog jezera – izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje šta Amerika predlaže po pitanju Gazivoda, Vučić je rekao da još uvek ne predlažu ništa, jer tek treba da urade studiju izvodljivosti, da bi to moglo da se vidi, ali da je svakako za nas dobro to što se govori o podeli resursa.

– Po prvi put se govori o podeli resursa, vodnih i elektroenergetskih. Mi ni kilovata nismo uzimali, tako da je vreme da počnemo da razgovaramo o tome – rekao je Vučić.

On je istakao da nama ne smeta da se vodom napajaju Belaćevac, Obilić, cela Metohija, ali je dobro da Srbi na KiM, kao i iz centralne Srbije, osim lepih plaža, restorana i mesta, imaju i više koristi od Gazivoda.

Srbija slobodna, nezavisna, suverena, ponosan sam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da kontradiktorna pisanja o spoljnoj politici Srbije pokazuju koliko je naša zemlja slobodna i suverena i istakao da je na to posebno ponosan.

– Svaki dan čitate potpuno kontradiktorne stavove, jedni me napadaju i kažu imamo loše odnose sa SAD, sutradan me napadnu zato što imamo dobre odnose sa Amerikom, jedan dan me napadaju, kažu da smo sluge EU, sutradan kažu mi smo ti koji previše antagonizama imamo sa EU, jedan dan kažu da smo ruske marionete, drugi dan kažu da nam je loša saradnja sa Rusijom. Kako god okrente to pokazuje samo koliko je Srbija nezavisna, slobodna i suverena zemlja – rekao je Vučić.

Kada se pogleda uspeh u Vašingtonu, kaže da se vidi da smo uspeli nešto što niko od naših prethodnika nije, kao i u slučaju odnosa sa Rusijom i Kinom.

– Neću da govorim i o ličnim nagradama i priznanjima što takođe govori o odnosu prema pojedinim predsednicima, ali mislim da ljudi to dobro razumeju – rekao je Vučić.

Razgovaraću sa Erdoganom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da putuje u Trusku, gde će razgovarati sa predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom.

– Ne moram da kažem koliko su važni razgovori sa turskim predsednikom danas – rekao je Vučić novinarima nakon svečane promocije novih pripadnika policije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime