Z. Vicelarević
SRPSKI DAN NA STADIONU: Učesnici Krosa RTS-a u Frankfurtu

U Frankfurtu je proteklog vikenda održan Kros RTS-a u organizaciji Generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu, Fudbalskog kluba Tempo iz metropole na Majni i dopunske nastave na srpskom jeziku. Za učešće se do dana održavanja prijavilo 150 dece, od predškolskog uzrasta do 8. razreda osnovne škole, najvećim delom učenika dopunske nastave na srpskom jeziku pokrajine Hesen, ali je broj onih koji su se pojavili na startu bio sigurno veći s obzirom na to da su se mnogi učesnici prijavili neposredno pre početak trka.

Nadmetanje je ove godine održano na stadionu Nida park gde srpski fudbalski tim igra prvenstvene utakmice kao domaćin u Krajsober ligi. Glavni sponzor bilo je DEVK – osiguranje i Aleksandar Tepšić, predstavnik i vlasnik agencije ovog osiguranja u Kenigštajnu, a kros je održan pod pokroviteljstvom čak tri ministarstva Srbije – Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva za omladinu i sport i Ministarstvo spoljnih poslova, odnosno Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

Deca su se takmičila prema već utvrđenim normama i pravilima i po starosnim kategorijama i, naravno, prema važećim merama u Nemačkoj. Posle završetka svih trka i zvaničnog proglašenja pobednika, Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu i Aleksandar Tepšić dodelili su medalje i poklone osvajačima prva tri mesta u svim kategorijama. Prigodne nagrade dobili su i učesnici roditelji koji su se spontano prijavili za učešće na krosu što je izazavalo veliku pažnju među prisutnima, pogotovo kod dece.

Prigodne nagrade dobili i roditelji koji su trčali

– Veoma sam zahvalan nastavničkom timu pokrajine Hesen i Biljani Bukinac, koordinatorki srpske dopunske nastave, kao i FK Tempo što smo svi zajedno uspeli da okupimo ovoliki broj dece. Ovo je, takođe prilika da izrazim zahvalnost, pre svega, nastavničkom timu ovde za sve ono što su preduzeli u periodu pandemije. Imamo slučaj da smo za 20% povećali broj učenika i da on stalno raste upravo zahvaljujući i ovakvim vannastavnim aktivnostima. Nastavićemo i dalje da pružamo deci i roditeljima priliku da se uključe u dešavanja koja organizuje srpska zajednica u ovom delu Nemačke i da na taj način neguju svoj jezik, kulturu, saznaju više o poreklu i da stvorimo jaču vezu sa maticom – rekao je za “Vesti” Branko Radovanović.

Trka učenika 7. i 8. razreda

Pored Branka Radovanovića, ovoj sportskoj manifestaciji je prisustvovao i Aleksandar Damjanac, konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu.

Sve je vrvelo na stadionu Tempa, od rastrčanih mališana i njihovih roditelja, koji su došli kao pratnja, i navijača.

Emilija, Sofija, Zoran i Marko Nikolić

Tako su, među ostalima, mama Emilija, tata Marko i sestra Sofija (7) došli da navijaju za Zorana, najmlađeg člana porodice Nikolić. On za “Vesti” kaže da ima pet godina.

NASTAVNICE: Bojana Rakonjac, Sonja Zrnić i Tatjana Milanović

– Bio sam drugi u trčanju i zamalo da budem prvi. Znam još i fudbal da igram, ali najviše volim da igram tenis. Kad porastem, ja ću biti Novak Đoković – siguran je budući šampion.

Branko Radovanović (levo) i Aleksandar Tepšić na dodeli medalja i poklona sponzora

Pavle Radovanović je vicešampion u trci dečaka 4. razreda.

– Moram da priznam da nije bilo lako pretrčati toliku stazu i osvojiti drugo mesto, ali sam zadovoljan. Trebalo je izdržati i napor i jaku konkurenciju. Inače mi se sve ovo puno dopalo osim duge pauze između dve trke – kaže Pavle koji je nastavu na srpskom pohađa kod nastavnice Bojan Rakonjac u Frankfurtu.

Draga i Pavle Radovanović

Njegova mama Draga dodaje da su prvi put na krosu.

– Veoma sam zadovoljna kao roditelj kako je organizovano. Imali smo predivan dan i mogli smo jedan sat duže da odmaramo pred trku. Zadovoljni smo i rezultatom i pozitivnim raspoloženjem koje se ovde među našim ljudima oseća i prilikom koja nam se pružila da upoznamo nove ljude sa naših prostora.

SPREMNI ZA START: Početak trke mlađih učenika
Biljana Bukinac

Velika podrška roditelja

– Imali smo veliko zadovoljstvo da ove godine okupimo veliki broj dece koja pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku u Hesenu, ali i svu drugu decu koja vole sport i fudbal. Zahvalni smo FK Tempo na organizaciji, logistici i mogućnosti da se sve dešava na ovom lepom stadionu. Mere koje važe u Nemačkoj su nam dozvolile da organizujemo ovu manifestaciju. Zadovoljni smo brojem prijavljenih učesnika i što se naši učenici interesuju za sportske manifestaciji i zahvalni roditeljima na velikoj podršci. Zahvalila bih na podršci i generalnom konzulu Branku Radovanoviću, Bobanu Stankoviću, predsedniku Tempa, Aleksandru Tepšiću, predstavniku DEVK osiguranja, kao i nastavničkom kadru, Tatjani Milanović, Sonji Zrnić, Bojani Rakonjac i Vladimiru Živanovu – navodi Biljana Bukinac, koordinator nastave na srpskom u inostranstvu.

Porodice Majinović i Pivač

Odlično organizovano

Sestre Saša (2. razred) i Jelena Majinović (4. razred) iz Bad Homburga su pobednice trka u svojim kategorijama, a majka Dara kaže da je ponosna na obe ćerke i dodaje:

– Ovo što smo ovde danas videli je fenomenalno. Odlično je organizovano i dobro osmišljeno da bude skup naših ljudi ovde. Za decu je to zaista dobro jer mogu da se druže i da upoznaju drugu decu iz drugih gradova. Moje ćerke su odnedavno na nastavi na srpskom jeziku i takođe bih pohvalila taj projekat jer je bitno da deca na taj način nauče nešto o svojoj tradiciji, istoriju i da znaju odakle su – kaže Dara Majinović.

Saša i Jelena pohađajau dopunsku nastavu u Bad Homburgu koju vodi nastavnik Vladimir Živanov, a on je i nastavnik u Vizbadenu gde predaje braći Pivač, Lazaru u prvom razredu i Stefanu u drugom razredu, koji su oduševljeni krosom:

– Trčali smo, ali nismo baš mogli da pobedimo – kažu braća i nastavljaju: – Nema veze, drugi put ćemo doći opet jer ovde imamo mnogo drugara i možda tada pobedimo.

Uz njih su bili mama Marija i maleni Uroš.

Deo atmosfere s treninga

“Orlići” leteli terenom

Kros RTS-a bila je prilika da se okupljenim srpskim devojčicama i dečacima iz Frankfurta i okoline predstavi juniorska škola fudbala “Orlići u Rajn-Majn” koja već neko vreme postoji u FK Tempo.

Posle trka mališani su imali i dvočasovni fudbalski trenining koji je organizovao Tempo. Trening su održali Njegoš Kojić, Miro Vulin, Goran Kovačević, Dejan Dančić i Tihomir Vučević treneri, fudbaleri i prijatelji Tempa.

– Smatram da je trening po planu i uspešno ostvaren. Imali smo pedesetak mladih fudbalera i verujem da su svi zadovoljni – deca i roditelji, a pogotovo mi treneri. Ovo su prvi koraci na kojima radimo kako bi u Tempu oformili juniorsku školu fudbala koja treba da okupi našu decu koja žele da igraju fudbal i decu koja već igraju u nekom drugom klubu. Pokušaćemo da u vreme uskršnjih praznika sledeće godine organizujemo fudbalski kamp na ovom terenu – rekao nam je Tihomir Vučević, blagajnik i igrač seniorske ekipe FK Tempo.

ZADOVOLjNI: Treneri fudbalske škole

Madlena Pavlović iz Frankfurta je učestvovala na krosu, a kasnije bila na treningu mladih fudbalera.

– Idem u četvrti razred, a danas sam u trčanju osvojila drugo mesto. Veoma sam zadovoljna i zato što sam mogla da igram fudbal jer je to moj omiljeni sport. Već treniram u jednom klubu koji nije daleko odavde i tamo igram u napadu. S drugaricama i drugarima sam se odlično sporazumela iako sam ih prvi put srela i pored toga što sam tek počela da pričam srpski na časovima kod nastavnice Tatijane Milanović – rekla nam je Madlena.

Madlena sa mamom Lidijom i tatom Štefanom

Njena mama Lidija je rekla:

– Baš mi je drago da je organizovana ova manifestacija i da su naša deca mogla da se druže na jednom sportskom događaju priređenom za njihov uzrast. Mislim da bi ovakve skupove i sportske događaje za decu trebalo češće organizovati jer je to prilika da se deca upoznaju, druže, a i za nas roditelje je prilika da proširimo krug prijateljstva s našim ljudima.

Andreja, Katarina i Jelena Rakić

Važno je druženje

Dok je Andreja Rakić trenirao u školi za male fudbalere, njegovi najverniji navijači, sestra Katarina i mama Jelena Rakić su govorile za “Vesti”.

– Na kros smo stigli iz Ešborna, grada nedaleko od Frankfurta. Nažalost, zbog obaveza nismo mogli da učestvujemo u trci mališana, ali smo uspeli da Andrej bude na treningu škole za male fudbalere. Ideja mi se veoma dopala za ovakav skup jer smatram da je vrlo važno da ovako postoji. Posebno je dobro da se održavaju ovakvi skupovi kako bi deca mogla da upoznaju svoje zemljake i da se druže. Naročito je dobro da se to dešava kroz sport jer je to najbolji način da se deca upoznaju – navodi Jelena Rakić.