pixabay.com

Iako je požar na planini Šargan lokalizovan, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević proglasila je vanrednu situaciju na području mesne zajednice Mokra gora zbog opasnosti da bi on mogao ponovo da bukne.

Požar na Mokroj gori zahvatio je preko 100 hektara šume i niskog rastinja na nepristupačnom području planine, a teren nakon što je protutnjala vatrena stihija izgleda kao spržena zemlja. U gašenju požara učestvovalo je 132 vatrogasca i četiri helikoptera MUP-a Srbije, koji su uspeli veći deo požara da stave pod kontrolu i ugase vatru. U planinskim vrletima, tamo gde vatrogasci nisu mogli da dovuku tehniiku, voda za gašenje je dopremana konjima.

U odbrani od vatrene stihije pomogao je i slavni režiser Emir Kusturica.

– Požar je ugašen zahvaljujući jurišnoj akciji vatrogasaca, helikopterske jedinice MUP-a Srbije i lokalne zajednice – rekao je Kusturica.

On je potvrdio da Drvengrad nije bio ugrožen, iako je vatra izbila na brdu iznad Mećavnika. Kusturica je potvrdio da je, prema grubim procenama, u vatri stradalo oko 50 hektara mahom četinarske šume. Gašenje požara na Mokroj Gori otežali su jak vetar i visoka temperatura.

– Požar je lokalizovan nakon gotovo 48 časova velike bitke na brdu Brezovica, te je sprečeno da vatra i njeno razarajuće dejstvo ugroze Mokru goru – naveo je Kusturica.

On je naglasio da lokalizovanje požara na Mokroj gori predstavlja dobar primer saradnje vatrogasno-spasilačkih jedinica s nadležnim organima lokalne i republičke vlasti.

– Srećna okolnost je da je veliki požar lokalizovan zahvaljujući tome što ga je vatrogasna jedinica videla na vreme i što smo imali razumevanje i ogromnu podršku – rekao je Kusturica.

Na područje zahvaćeno vatrom upućeni su vatrogasci-spasioci iz 10 gradova Srbije sa teškom mehanizacijom, auto-cisternama i vozilima za gašenje šumskih požara, specijalizovane jedinice civilne zaštite, kao i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Zhvaljujući naporima vatrogasaca i velikom broju meštana, među kojima je bio i režiser Emir Kusturica, i celodnevnim naletima četiri helikoptera MUP-a Srbije, veći deo požara je stavljen pod kontrolu, ali zbog nepovoljnih vremenskih prilika i činjenice da su požarom zahvaćeni četinari, opasnost od širenja požara još uvek postoji. Na Mokroj gori su još uvek u stanju pripravnosti.

Saša Cicvarić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Užica je potvrdio da domaćinstva nisu u opasnosti.

Možda požar opet bukne

MUP je saopštio da su na teren upućena 82 vatrogasca-spasioca iz 10 gradova Srbije sa teškom mehanizacijom, auto-cisternama i vozilima za gašenje šumskih požara, 78 pripadnika specijalizovane jedinice civilne zaštite, kao i pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava.

S obzirom na izuzetno nepovoljne vremenske uslove, jak vetar i nepristupačnost terena, Ministarstvo unutrašnjih poslova je pojačalo kontrolu terena i akcije radi brže lokalizacije ako bukne novi požar.