Tanjug
Dogovorio saradnju: Ministar Nenad Popović

Srbija je započela zvanične razgovore o proizvodnji ruskih vakcina sputnjik protiv virusa COVID-19, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, obelodanivši da je sa organizacijom Generium, najvećim ruskim proizvođačem potpisan protokol o definisanju daljih koraka u tom poslu. Ruski stručnjaci, kako je navedeno, poručili su da su spremni da pruže pomoć srpskim kolegama i uskoro stižu u Beograd.

Popović je sa stručnjacima Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak i predstavnicima Ministarstva zdravlja posetio proizvodne kapacitete Generiuma u Vladimirskoj oblasti u Rusiji.

“Započeli su zvanični razgovori o proizvodnji ove vakcine na teritoriji Srbije”, naveo je ministar u izjavi dostavljenoj “Vestima”.

On je u prisustvu stručnjaka imao sastanak sa generalnim direktorom Generiuma, Danilom Taljanskim, a ruski stručnjak je potvrdio spremnost da bude izvršen transfer tehnologija i pružena pomoć u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine sputnjik.

– Ne treba posebno pominjati koliki značaj će za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi – naveo je Nenad Popović.

Protokolom sa organizacijom Generium, koji je potpisan, prema njegovim rečima, definisani su dalji koraci ka uspostavljanju zajedničke proizvodnje vakcine sputnjik u Srbiji.

Popović je najavio je i da će u narednim danima ruski stručnjaci posetiti Srbiju i Institut Torlak kako bi se uverili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ova institucija.

Institut Torlak je, prema rečima v.d. direktorke Vere Stoiljković, spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

– Tehnologije i okruženje u kojem se ova vakcina proizvodi nisu nam nepoznate i uverena sam da bi institut Torlak, uz podršku državnog vrha, sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji – istakla je Stoiljkovićeva.

Inače, masovna vakcinacija u Srbiji je nastavljena, a građani se prijavljuju putem portala e-Uprava za imunizaciju protiv COVID-19. Na raspolaganju su za sada samo cepiva iz Kine, kojih je u Srbiju stiglo milion doza dovoljnih za pola miliona građana. Nadležni poručuju da će biti vakcinisani svi koji to žele, a podaci od 22. januara ujutro govore da je imunizaciju prošlo 100.511 građana.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović izjavila je da se do 22. januara pre podne za vakcinaciju prijavilo 488.000 ljudi, kao i da je poslato 30.500 poziva građanima širom Srbije da dođu na vakcinaciju.

Ona je, nakon što je primila kinesku vakcinu, prenela novinarima podatak da ima oko 200 mesta za vakcinaciju i na svakoj lokaciji još punktova.

– Primamo i one koji se svojevoljno prijave na mestima za vakcinaciju. Niko neće biti vraćen, svi koji žele biće vakcinisani – kazala je Obradovićeva, uz napomenu da je važno da se ljudi vakcinišu u što većem broju.

Koordinator punkta na Beogradskom sajmu dr Dragana Milošević rekla je da je u Beogradu za samo jedan dan vakcinu primilo više od 5.000 ljudi, kao i da na Sajmu kao najvećem punktu radi 11 lekarskih ekipa i pomaže 50 volontera.

Novi punktovi za imunizaciju

U Beogradu se zbog velikog interesovanja građana za vakcinu otvaraju još dva punkta za vakcinaciju, u Hali 3 Beogradskog sajma i u Hali sportova u Novom Beogradu, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. U glavnom gradu najveći punkt je u hali 11 Beogradskog sajma, uz još 17 manjih u domovima zdravlja.

Zavisi od Vučića i Putina

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je povodom početka pregovora o proizvodnji ruske vakcine u Srbiji da “proizvodnja sputnjika u Srbiji zavisi od dogovora Vučića i Putina”.

– Takav je bio dogovor i za kinesku vakcinu, jer su se dogovorili Vučić i Si Đinping – naveo je Lončar za RTS.