Tanjug/AP
Oruđe zapadnih sila: Vojnici Kfora na Kosovu

Kfor je negativno odgovorio na zahtev Srbije o povratku vojske i policije na KiM, saopštio je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da su “slučajno” taj negativan odgovor uručili baš na Badnji dan.

– Bilo bi dobro da su nam uručili na Badnje veče pozitivan odgovor, onda bi to imalo smisla, ali ne i negativan uoči Božića, onda znate da to nije slučajno. Napravili su grešku, sa jasnom političkom konotacijom, i napisali da pažljivo motre šta se zbiva na severu, a samo dva sata ranije pucano je na dečake srpske nacionalnosti, što su svi pokušali da sakriju. Pucano je, ali na jugu, nije vaš posao da brinete o barikadama na severu, već da brinete o bezbednosti Srba na celom KiM i svih drugih na KiM – kazao je Vučić.

To znači, kako je rekao, da njihovo političko rukovodstvo pre svega brine o političkim rešenjima, o zemljama članicama NATO koje su mentori svega toga, o njihovim rešenjima za budućnost, a ne o stvarnoj bezbednosti. Napominje da ne može da kaže da NATO amaterski ili loše obavlja svoj posao, ali da je druga stvar što su oni samo političko oruđe u rukama najmoćnijih zapadnih sila.

Prema Vučićevim rečima, Kfor je u svom odgovoru na zahtev Srbije naveo da oni u skladu sa Rezolucijom 1244 imaju svoju ulogu, ali se nisu pozvali na deo Rezolucije 1244 po kome je moguće da odbiju to, jer, kako je rekao, tako nešto ne postoji.

– Neko dovoljno pametan im je to sastavljao jer oni nemaju pravo da odbiju taj zahtev, znali su da nemaju na šta da se pozovu i onda su se pozvali na pozitivnu normu iz njihovog ugla da imaju pravo i obavezu da čuvaju red i poredak i napravili još jednu nenamernu, pod znacima navoda, grešku. Interesantno da uvek vole, kao što su nekada iz meni nepoznatog razloga valjda želeći da ponize Srbe, tražili od poslušničkih vlasti u Beogradu da predsednika Miloševića izruče na Vidovdan obećavajući da će svi problemi Srba posle toga biti rešeni – rekao je Vučić gostujući na TV Pink.

Iako nije očekivao drugačiji odgovor, predsednik Srbije kaže da se sada postavlja pitanje kakav će dalji odgovor Srbije biti i da li ići na sednicu Saveta bezbednosti UN.

– Videćemo kakav će naš dalji odgovor da bude, tu sada ima nekoliko opcija, čekaćemo i ukazivati kako i na kojim mestima sve nisu zaštitili srpski živalj – naveo je Vučić.

On je kazao da u Srbiji postoje navodne velike patriote koji će reći da idemo na sednicu SB.

– Evo, idemo sutra na sednicu SB, podržaće nas Rusi, i šta ćemo onda i oni izglasaju na SB da ne dozvoljavaju da se vrati srpska vojska i policija. Osim što smo dobili da pričamo tri dana, šta ćemo četvrtog dana, da ostavimo to i kao mogućnost Kurtiju da komentariše kako se i SB konačno izjasnio po tom pitanju i da ostavimo to kao mogućnost nekome da komentariše kao novi izvor prava za sebe, a protiv Srba i srpske države. Pri tome to ipak ne treba isključiti jer u jednom trenutku mogu da budu drugačije stvari na SB. O tome treba da razgovaramo i razmišljamo – objasnio je predsednik.

Obnova Hilandara

Predsednik Srbije proveo je Badnje veče i Božić u manastiru Hilandar, odakle je poručio da je ponosan na srpske monahe i iskušenike koji čuvaju tradiciju, veru i običaje. On je sa igumanom i bratstvom manastira razgovarao o završetku obnove manastira, koji se očekuje do proleća 2024.

– Po odluci predsednika Vučića, Vlada je obezbedila sva sredstva za završetak obnove, a iskoristili smo ovo vreme da predsednik razgovara sa igumanom Metodijem i bratijom manastira o daljim projektima koji će se ovde realizovati u narednih pet-šest godina. Bilo je reči i o novoj riznici i depou. Prvi put posle kralja Milutina će se raditi rekonstrukcija glavnog hrama – rekao je narodni poslanik Nenad Popović koji je sa predsednikom posetio Hilandar i dodao da je Vučić prihvatio sve ideje koje je iznelo bratstvo manastira.

Rast investicija

Obraćajući se naciji Vučić je istakao da je težak period pred nama, ali da svojim radom moramo da nastavimo da podižemo Srbiju.

– Imali smo važne rezultate, iako imamo običaj da kukamo. Kada pogledate minimalac koji je bio 15.000 dinara, a sada je veći od 40.000 dinara, tu nema laži – naveo je i dodao da se povećao i izvoz, kao i da smo danas na istorijskom minimumu nezaposlenosti.

Takođe je napomenuo da je i nivo stranih investicija nikad veći.

– Čak 14 odsto veći u odnosu na sjajnu prošlu godinu. Ima mnogo azijskih investicija. To je sjajno u godini rata. Očekujemo da imamo 63 odsto nivo direktnih stranih investicija.