Tanjug
Vojska Republike Srpske

Izjava Begije Smajić, poslanice Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je Vojska RS “genocidna” izazvala je nepodeljene, oštre reakcije širom Srpske. Oglasili su se svi politički činioci, ali i predstavnici brojnih boračkih organizacija i udruženja porodica palih boraca i nestalih civila ocenjujući da je reč o skandalu bez presedana. Zatraženo je i da Smajićeva podnese ostavku ili da joj NSRS oduzme imunitet i protiv nje podnese krivičnu prijavu.

U razgovoru za “Vesti”, nekadašnji generali Vojske RS nemaju dileme da je u pitanju nastavak kampanje u kojoj je jedini cilj ukidanje srpskog entiteta i proglašavanje celog naroda za zločinački.

Predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije Milomir Miladinović, u čijem sastavu se nalazi i veliki broj generala iz RS, ocenjuje da je reč o ponavljanju “mantre” po kojoj su “Bošnjaci žrtve, a Srbi dželati”.

– Vojska Srpske ni na koji način nije bila genocidna ili zločinačka organizacija, već je nastala i bila najzaslužnija za odbranu i opstanak srpskog naroda u Bosni. Nažalost, osporavanje RS je počelo sa ukidanjem njenih simbola, grba i himne, nastavljeno ukidanjem Dana Srpske – 9. januara, a pokazalo se da su u tom cilju haške presude postale snažna poluga. Bošnjački političari smatraju da je njihov nacionalni interes ugrožen sve dok Srpska postoji i zato od Srba traže da se odreknu ne samo svoje prošlosti, već samih sebe – ističe general Miladinović.

General Savo Sokanović, ratni član Glavnog štaba VRS, kaže da nije iznenađen ovakvom tvrdnjom jer su Bošnjaci i do sada iznosili “paušalne i skaradne izjave” u vezi sa Srpskom.

– Kao pripadnik VRS osuđujem svaki ratni zločin počinjen tokom tragičnog sukoba u BiH i njihovog počinioca, bez obzira na to ko ga je i nad kim počinio. To je slučaj i sa zločinom u području Srebrenice, bez obzira na to kako ga ko naziva. To je slučaj i sa zločinom u Kravici i u mnogim drugim mestima. Ali iza svakog zločina stoji ime i prezime zločinca. Sramotno je, besmisleno, neutemeljeno, podlo i pokvareno umesto osude počinioca uopštavati i zločin pripisivati bilo kom kolektivitetu, u ovom slučaju Vojsci RS. To što je neko nosio uniformu VRS ili tzv. armije BiH i počinio zločin ne daje nikome za pravo, i apsurdno je svim pripadnicima koji su nosili istu uniformu, pripisivati zločin – ističe general Sokanović.

Miloš Milovanović, potpredsednik SO Srebrenica i član UO Udruženje Veterana RS ističe da je ova skandalozna izjava posledica nametnutog zakona Valentina Incka.

– Tim zakonom je jednima dozvoljeno da pričaju šta hoće, a drugima zabranjeno da govore istinu. Nazivajući vojsku RS genocidnom stavljena je etiketa na sve nas pripadnike Vojske RS koji smo se borili za slobodu. U toj borbi je ubijeno više od 30.000 civila i pripadnika VRS. Vojska RS je najsvetlija institucija Srpske, a Begija Smajić je još jednom pokušala da ukalja obraz pripadnicima VRS, i prikaže je kao zločinačku vojsku. Na taj način je pokazala mržnju prema srpskom narodu i meni je nejasno kako takva osoba može da uči i vaspitava decu, a ona je učiteljica u osnovnoj školi u Potočarima. Zato bi Ministarstvo prosvete RS trebalo, zbog govora mržnje, da protiv nje pokrene disciplinski postupak – kaže Milovanović.

Leleci majki još se čuju

Ratni komandant Gatačke brigade general Rodoljub Anđić, ispred Odbora osnivača Udruženja Čast otadžbine, koji su osnovali nekadašnji vojni i policijski oficiri RS, ukazuje da su optužbe na račun VRS nastavak kampanje satanizacije Srpske i pokušaja da se proglasi za “genocidnu tvorevinu”.

– Bakir i njegove pristalice moraju shvatiti da i pored nesebične podrške Amerike i Nemačke neće uspeti u svojim namerama. Nikad nećete uspeti uništiti RS i stvoriti unitarnu BiH. To vam Srbi neće dozvoliti, kao što će uvek biti ponosni na svoju vojsku, jer je sačuvala RS – ističe Anđić i dodaje da je istup bošnjačke poslanice omalovažavanje srpskih žrtava.

– Još se širom Srpske razležu leleci srpskih majki. Veliki zločini su počinjeni u Jabuci, Jošanici, Kravici, Čemerskoj planini, Ozrenu, Sarajevu, oko Bihaća… Za većinu tih zločina niko nije odgovarao – zaključuje general Anđić.

Uvreda za sve nas

Predsednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković Rajilić kaže da je Begija Smajić ovakvom tvrdnjom i generalizacijom uvredila 80 odsto građana Srpske.

– Najmanje 80 odsto građana RS čine bivši vojnici, njihovi potomci ili porodice nevino stradalih žrtava u poslednjem ratu. Je l’ to znači da samo za Srbe treba da važi princip kolektivne odgovornosti i krivice, a Bošnjaci treba trajno da budu abolirani svake odgovornosti samo zato što ni Haški tribunal niti Sud BiH nikad nisu želeli da procesuiraju odgovorne za ubistva, mučenja i silovanja na desetine hiljada srpskih civila. Da li je to ta pravda s kojom bi ova poslanica Skupštine RS bila zadovoljna – pita Živković-Rajilićeva.