commons.wikimedia/Vitaly V. Kuzmin

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba optužio je „ruske snajperiste“ za ubistvo mnogih ukrajinskih vojnika od početka godine.

Prema rečima Kulebe, situacija na kontakt liniji u Donbasu je i dalje napeta, a ukrajinskim vojnicima je naređeno da ne reaguju na provokacije, dok „nažalost, druga strana čini sve da ih isprovocira“.

„Od 30 ukrajinskih vojnika koji su ubijeni od januara 2021. godine, mnoge su ubili snajperisti. Pucanje snajperista je ubistvo sa predumišljajem“, izjavio je on, optužujući „ruske snajperiste“ za smrt ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski ministar je naglasio da Ukrajina ne planira ofanzivu na Donbas.

– Ukrajina ne planira nikakvu ofanzivu, vojnu eskalaciju ili provokaciju u cilju rešavanja sukoba u Donbasu. Ulažemo sve napore kako bi diplomatski i mirnim putem rešili konflikt – dodao je.

S tim u vezi, Kuleba je rekao da Kijev smatra da je mirno rešenje konflikta u Donbasu moguće na bazi Minskih sporazuma, ali da u isto vreme poziva Moskvu da se „više potrudi kako bi oni bili realizovani“.

– Ne pregovaramo van postojećih formata. Mirno rešenje je očigledno, ono se nalazi na pregovaračkom stolu i može da se zasniva samo na Minskim sporazumima. Trilateralna kontakt grupa i normandijski format su mnogo učinili kako bi detaljno izradili svaku odluku koja treba da bude sprovedena i kako bi sukob bio okončan – dodao je Kuleba.

Ministar je apelovao na Rusiju da „uloži više napora“.

– Čim Moskva da ‘zeleno svetlo’ svojim predstavnicima u kontakt grupi i normandijskom formatu, sve te odluke će biti realizovane. Nema potrebe da izmišljamo točak, već da se Moskva potrudi više kako bi taj točak počeo da se okreće – istakao je ukrajinski ministar.

„Bezuspešni pozivi Lavrovu“

Kuleba je izneo i tvrdnju da je pokušao da kontaktira telefonskim putem ruskog kolegu Sergeja Lavrova pre nekoliko meseci, ali da mu poziv nije uzvraćen. On smatra da je to jedan od razloga što Rusija i Ukrajina ne vode pregovore.

– Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tražio je telefonski razgovor sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, ali nismo dobili odgovor od Moskve. Zamolio sam za razgovor sa ruskim ministrom inostranih poslova pre nekoliko meseci, ali mi on nije uzvratio poziv – rekao je Kuleba na konferenciji za štampu sa stranim novinarima.

S tim u vezi, u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su posavetovali Kulebi da se „usredsredi na primenu Minskih sporazuma i da u tom cilju pozove Donjeck i Lugansk“.

Šef ukrajinske diplomatije je izvestio i o neuspešnim pregovorima savetnika „normandijske četvorke“ koji su održani u ponedeljak, optužujući Moskvu za odsustvo rezultata. Kako je rekao, „Rusija nije imala dovoljno konstruktivan pristup“.

EU nema dovoljno volje za uvođenje sektorskih sankcija Rusiji

Kuleba se osvrnuo i na onlajn-konferenciju ministara inostranih poslova EU koja je održana u ponedeljak, rekavši da tokom svog obraćanja nije osetio dovoljno zajedničke volje partnera za uvođenje sektorskih sankcija Rusiji.

Kako je rekao, razlog što nije osetio njihovu volju je možda činjenica da su ga ministri slušali putem video-veze, a ne uživo.

– Ali sam želeo da oni shvate i preneo sam tokom obraćanja da personalne sankcije protiv Rusije rade posao, ali ne pomažu da se ta zemlja ‘demotiviše’ od daljih agresivnih akcija – istakao je Kuleba.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je ranije izjavio da je predložio ministrima spoljnih poslova Evropske unije postepeni plan za obuzdavanje „dalje eskalacije od strane Ruske Federacije“, čiji bi osnovni element bila priprema novog paketa sektorskih sankcija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here