Tanjug
Danijel Server

Za 10. decembar je najavljen nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, a profesor na vašingtonskom Univerzitetu “Džons Hopkins” Danijel Server za Kosovo Onlajn navodi da je u redu nastaviti dijalog, ali po njemu dve stvari bi trebalo da budu jasne – reciprocitet i primena.

– Šta god Priština ili Beograd tražili, trebalo bi da budu spremni da daju ekvivalent. I sve što je dogovoreno treba sprovesti na proverljiv način. Takođe bi trebalo da bude jasno da dijalog postoji sa svrhom: da omogući uzajamno priznavanje i razmenu ambasadora. Ništa manje od toga nije prava normalizacija – kaže Server.

Da li je po vašem mišljenju 2020. uspešna ili potrošena godina kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine?

Za deo koji sponzoriše EU, rekao bih da moramo sačekati i videti. Za američki deo – septembarske “sporazume“ Bele kuće – oni su bili zbunjujući i namerno obmanjujći povrh nekih skromnih prethodnih sporazuma o prevozu koje je trebalo dogovoriti.

Šta očekujete u 2021. – izbore na Kosovu, ubrzanje dijaloga ili nešto treće?

Kosovu je potreban novi predsednik. Ako to ne može da se uradi u roku u sadašnjem parlamentu, biće mu potreban novi parlament, što znači izbore. Ali očekujem da će sadašnja vladajuća koalicija učiniti sve da to izbegne, jer bi mogla izgubiti. Širenje koalicije moglo bi rešiti oba problema.

Da li Kosovo ima političku snagu da zameni političare u Hagu optužene za ratne zločine, s obzirom na to da će, prema rečima advokata, ova suđenja trajati najmanje pet godina?

Naravno da ima. Kosovo ima puno ljudi koji mogu zameniti optužene, koji su sasvim ispravno otišli da se brane.

Kako gledate na izveštaj Evropskog parlamenta i optužbe da je Ričard Grenel srušio vladu Aljbina Kurtija putem dezinformacija?

Mislim da nema sumnje da je Grenel dao sve od sebe da sruši vladu Aljbina Kurtija. To što je učinio je sramna stvar.

U Raški je nedavno otkrivena masovna grobnica. Koliko je važno za dijalog i pomirenje otkriti sve masovne grobnice, kako u Srbiji, tako i na Kosovu?

Od vitalnog je značaja. Porodice treba da znaju šta se dogodilo i da budu u stanju da sa poštovanjem sahrane svoje voljene. Identifikacija i repatrijacija posmrtnih ostataka i dalje su posebno važni u slučaju Srbije i Kosova, jer je bilo mnogo civila ubijenih i toliko je vremena prošlo.

2 COMMENTS

  1. Jeste od vitalnog značaja za porodice da se zna za nestale, pogotovu da se vidi gde su organi završili. ali su to Srbi verovatno dobrovoljno donirali po Severovom razmišljanju pa nije ni važno, u Grackom su izvršiliasovno samoubistvo .. itd itd..

  2. Danijel Ser.er je poznati srbofob i podlac. Šiptari su ga toliko “napunili” dolarima , da je potpuno izgubio kompas i ne zna više da pravi razliku izmedju dobra i zla. Zlo je preovladalo u njegovoj glavi.

  3. “Takođe bi trebalo da bude jasno da dijalog postoji sa svrhom: da omogući uzajamno priznavanje i razmenu ambasadora. Ništa manje od toga nije prava normalizacija” – kaže Server.
    Само ти и твоји штићеници из терористичке ОВК сањајте горе речено. Не постоји тзв. Р. Косова, па нема ни реципроцитета, нити ичег другог. Болесни Бајден и они још болеснији око њега више не могу Србији и србскоме роду наметати било шта.
    Догодине у Призрену!

  4. Kakvi su to pregovori u kojima se unapred zna šta MORA da bude krajnji rezultat (međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova)
    O kakvom reciprocitetu on govori-koliko tražiš toliko i da daš. Ako šiptari traže celu teritoriju Kosova i Metohije da bi stvorili državu, šta to mogu da ponude kao nadoknadu?

  5. Odakle vama Amerikancima pravo da govirite i odlucujete o Kosovu kad ste toliko zla ucinilu na kosovu.Srbija je starija drzava od vas.Viste celom svetu naneli toliko zla davas treba proglasiti za ratne zlocince.Unistili ste prave Amerikance staviluste Indijance u Rezervate.Na vlast u Americi su Nemci i Englezi i ostali svetski prevaranti.Srbija je za vas drzava Srpskog naroda isti tako Kosovo je kolevka Srpstva.

  6. UZNEMIRUJUĆE VESTI TZV. JASTREBOVA TREBA IGNORISATI. Nema dijaloga sa Serverom i Madleine jer njih plaća UČK a Madlaine je osuđeni ratni zločinac ili je učestvovala u UZ. STOTINE HILJADA UMRLIH kao posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom /nekoliko NATO zemalja ima pozitivne presude u korist vojnika na terenu/,Grdelica,TV,Milica R,Kršenje povelje UN itd. Politika Amerike treba da je politika države a ne pojedinaca plaćenika kriminalaca koji su bez objave rata svoju terorističku intervenciju iskoristili za svoje bogaćenje. Treba se vrhu američke administracije dati dokaze o učestalim potkupljivanjima koja se odvijaju na relaciji tzv. lobisti -kriminalci i zločinci a za to treba angažovati izraelce koji drže pola ,senatora i kongresmene u US ucenom o njihovim kriminalnim i drugim nelegalnim aktivnostima. Nisu problem dogovori s Bošnjacima , Albancima već je problem da grupa kriminalaca infiltrirane u Američku administraciju radi sve da do toga rešenja \”ne dođe\” jer tzv psi rata bez rata ne mogu da prežive a time im SUŠTINSKI ne odgovara mir u Bosni ili Kosovu. Zato ih treba ignorisati jer isti ne žele dobro nikome na BALKANU. Oni traže i prave žarišta da bi na zgarištima zarađivali. Ne zanimaju njih kosovski albanci koji su ujedno i najviše pogođeni zagađenjem osiromašenim uranijumom. Njihova deca se leče po beogradskim bolnicama od karcinoma a roditelji plaču kao i srpski.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here