EPA/TATYANA ZENKOVICH
Sport žrtva politike: Tijana Bogdanović

Ambasada Velike Britanije u Beogradu nije izdala svim srpskim reprezentativcima u tekvondou vize za nesmetan ulazak na njihovu teritoriju. Zbog toga, pola tima ostalo je u Beogradu da čeka i strepi hoće li se pridružiti ostatku tima u Mančesteru i obreti se na Evropskom prvenstvu za seniore.

Koliko puta ste čuli da sport i politiku ne treba mešati? Koliko puta je zaista bilo tako? Teorija je jedno, praksa govori drugačije. Dovoljno je da se setimo sankcija 90-ih, neodlaska olimpijaca u Barselonu… Da li je stvarno politička pozadina, nesposobnost britanske ambasade, prezatrpanost poslom, nemar ili ipak nešto peto, tek srpski tekvondisti, učesnici Evropskog prvenstva u Mančesteru, nisu dobili vize, kako bi nesmetano mogli da se posvete onome za šta žive – sportu! Nisu dobili dozvolu da se nađu na takmičenju! Uzalud je bilo i pismo organizatora šampionata, u ambasadi Velike Britanije loše su se poneli prema Srbima. Polovina takmičara ostala je u Beogradu da strepi i čeka… Do zaključenja ovog izdanja “Vesti” nije ih dočekala…

Svetska šampionka iz Koreje 2017. Vanja Stanković, umesto da se skoncentriše na protivnice u Mančesteru, do poslednjeg trenutka nije znala da li će uopšte učestvovati na šampionatu Evrope! Na poprište bitke trebalo je da stigne na dan starta takmičenja u njenoj kategoriji! Ista sudbina zadesila je i perspektivnog Relju Ivkovića, čije merenje je takođe bilo zakazano za četvrtak ujutru.

Dok su oni strepeli da li će otputovati, ili će svi treninzi i pripreme za Veliku Britaniju ostati uzaludne, generalni sekretar Tekvondo asocijacije Srbije, Miroslav Krklješ je u Mančesteru, uz pomoć viših instanci pokušavao da se izbori za dolazak ostalog dela srpske ekspedicije.

– Urgiramo ovde. Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada Srbije u Engleskoj založili su se da nam se što pre izdaju vize. Sada tragamo za avio-prevozom, tražimo način kako da prevezemo sportiste do Mančestera. Evropska federacija nam je dozvolila da borci dođu ujutru, bukvalno pred sam početak takmičenja, pred merenje i to smo rešili. Sada čekamo samo da vidimo vize i kako ćemo ih transportovati – pričao je Krklješ, trčeći da nađe rešenje.

Koliko takmičara je na čekanju?

– Pola tima!

Među njima je i Vanja Stanković, svetska šampionka?

– Između ostalih… Nije samo Vanja, tu su i Nadica Božanić, Ana Tepavac, koja je bila druga na Evropskom prvenstvu, Relja Ivković, Lazar Dragojević, Marko Đuričić, sve vrhunski takmičari, pa Stefan Takov, koji je bio evropski juniorski prvak.

Gde je zapelo prilikom dobijanja viza za Veliku Britaniju?

– Ne znam šta da vam kažem. Ne bih želeo ni da politizujem situaciju, niti da kažem bilo šta što nije tačno. Recimo, imamo dobru saradnju sa Crnogorcima i pomogli smo im oko dobijanja viza. Ljudi su predali neophodnu dokumentaciju dve nedelje posle nas i dobili su mogućnost ulaska u Veliku Britaniju, a mi nismo! Uvek je bila procedura koja je trajala oko dve nedelje. Među onima što nisu dobili vize, ima onih koji su više puta dolazili u Mančester. Ne znam šta bih vam rekao… Nije nam prvi put da dolazimo ovde, niti smo prvi put aplicirali, imamo iskustva, znamo koliko vremena treba, ali smo ipak mesec dana ranije predali papire. Kada smo aplicirali, dobili smo dopis da će u naredne dve nedelje da budu gotove vize. I, eto… – zaključuje Krklješ.

Smiruje strasti: Dragan Jović

Nije naša greška

O problemu sa vizama govorio je i trener olimpijske šampionke Milice Mandić Đuričić, kao i Tijane Bogdanović. Dragan Jović je deo tima koji je na vreme otišao u Mančester i činio sve da se ostatak ekipe pridruži reprezentacije.
– Vize su u izradi, to je poslednja informacija koju imamo – rekao je Gale prilikom zaključenja ovog izdanja “Vesti”. – Mnogo nam je pomogla ambasadorka Srbije u Londonu, Aleksandra Joksimović. Drugi problem je merenje, koje je bilo dan pre takmičenja. U potrazi smo za rešenjem da za njih merenje bude ili kasno uveče, ili u četvrtak rano ujutru. Nadam se da će nam organizatori uslišiti molbu, jer ovo nije naša greška. Vanja Stanković je imala nekoli engleskih viza i ne postoji ništa što bi je sprečilo da dobije “zeleno svetlo” za ulazak u zemlju.

ŠTEFANEK: Ukrajinci usporili proces

Šta se desilo sa ambasadom Velike Britanije? Zašto vize, koje se čekaju dve nedelje, nisu obrađene ni posle mesec dana?

– Iz ambasade su rekli da je to zato što ne mogu da stignu, jer je veliki broj Ukrajinaca aplicirao za vizu. Ipak, ovde je u pitanju Evropsko prvenstvo, mislim da treba da se naprave prioriteti, da se zna koje se vize izdaju po hitnom postupku, a koje bi mogle da pričekaju dan ili dva – poručio je predsednik Sportskog saveza Srbije, olimpijski šampion u rvanju 2016. godine, Davor Štefanek.

CVIJANOVIĆ: Pale su maske!

Nije samo deo srpskog tima imao problem sa vizama. Ista sudbina zadesila je pojedine takmičare iz selekcije BiH. Zanimljivo je da su bez mogućnosti da putuju ostali – Srbi! Vize su odbijene reprezentativkama BiH Katarini Krajišnik iz Istočnog Sarajeva i Zorani Sandić iz Zvornika. Tim povodom oglasila se predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, poručivši da ovakav postupak izaziva zgražanje svakog normalnog čoveka i podseća na mračna vremena prošlosti.

– Udarili su na decu i sportiste. Da se njima svete, za šta? Brojanje krvnih zrnaca dece i sportista predstavlja anticivilizacijsku diskriminaciju, ali i segregaciju kakva ne postoji nigde u Evropi. Koliko znam, postoji samo u školama u Federaciji BiH i Ujedinjenom Kraljevstvu – rekla je Cvijanović Srni upitana da prokomentariše činjenicu da britanska Ambasada još nije odobrila izdavanje viza reprezentativkama BiH.

Cvijanovićeva je ukazala da su odugovlačenjem izdavanja viza isključivo tekvondistkinjama srpske nacionalnosti, a odobravanjem svim ostalim reprezentativcima BiH, pale sve maske.

– Ako je ukrajinska kriza razlog za odugovlačenje procesa izdavanja viza, kako smo mogli čuti u saopštenju Tekvondo saveza BiH, kako je moguće da je svim ostalim takmičarima iz BiH odobreno, a samo srpskim sportistima još nije? Za jednu od takmičarki, odugovlačenje već sada znači praktično odbijanje vize, jer nema ni teoretsku šansu da stigne na takmičenje, a i za drugu je preostao veoma kratak rok. Da li neko zaista ima nameru da spreči srpske devojčice da se takmiče i postignu dobre rezultate na prvenstvu? Strašno i jadno – naglasila je Cvijanovićeva.

Ambasada Velike Britanije još nije odobrila vize Katarini Krajišnik i Zorani Sandić, dok je ostalim članovima reprezentacije BiH Nedžadu Husiću, Dinku Šegedinu, Petri Ždero i treneru Harisu Husiću omogućeno da nesmetano otputuju u Mančester.

Nadamo se da ovo nije početak sankcija

Predsednik Tekvondo saveza Republike Srpske Branislav Njegovan kaže da su zahtevi za vize predati pre mesec dana.

– Nadamo se da ovo nije početak sankcionisanja naših sportista – rekao je Njegovan.

Ko je čekao vizu?

Među onima koji su u prvi mah otišli u Mančester, odnosno na vreme dobili vize, našli su se Tijana Bogdanović, Aleksandra Radmilović, Nađa Savković, Milica Đuričić, Teodora Jović, Ivan Karajlović i Novak Stanić. Na put u Mančester čekali su Vanja Stanković, Nadica Božanić, Ana Tepavac, Aleksandra Perišić, Marko Đuričić, Miloš Golubović, Stefan Takov, Lazar Dragojević, Filip Hajnal i Relja Ivković.