EPA/Boris Pejovic

Nezadovoljna usvajanjem izmenjenog Zakona o slobodi veroispovesti, nekanonska Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) tvrdi da je Crna Gora postala okupaciona zona Srbije. CPC poziva opozicione stranke na vaninstitucionalnu borbu za oslobođenje zemlje.

Kako je preneo portal RTCG, u CPC smatraju da je tim zakonom utemeljen pravni osnov za, kako navode, „protivustavni upis 50 kvadratnih kilometara crnogorske teritorije sa svim crkvama i manastirima na državu Srbiju“.

Nova vlast u Crnoj Gori, smatraju u toj nepriznatnoj crkvi, „ruga se i crnogorskoj istoriji, dajući jednoj okupacionoj organizaciji, kakva je Beogradska patrijaršija, status istorijske i domicilne crkve“.

„Akteri takvoga čina, dostojnoga samo kvislinzima, treba da znaju da su se o crnogorsko stenje obili Nemanjićki, turski, austrijski, Napoleonovi, nemački i italijanski ‘talasi’, pa će i jedne centralnobalkanske seljačko-zemljoradničke zemlje, kao što je Srbija“, saopšteno je iz CPC.

Dodaju da nisu bili ničiji kmetovi niti robovi, pa neće, kažu, ni srpski i svetosavski.

„Znamo da je taj Zakon okupacioni akt u korist Srbije, i prema toj činjenici ćemo se ravnati“, piše u saopštenju u kojem se opozicione stranke pozivaju da se, kako kažu, prilagode „novim okolnostima Crne Gore kao okupirane zemlje kojom vladaju kvislinzi, i da napusti parlament i nastavi borbu do konačnog oslobođenja zemlje na vaninstitucionalni način“, preneo je Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here