A. Čukić
Kosovska policija (Foto: Arhiva)

Svaka kriza kosovskih Albanaca prelomi se na srpskoj grbači, a sve češće se po hrvatskom scenariju sprovode hapšenja Srba na osnovu tajnih spiskova za navodne ratne zločine.

Tako su i uoči trećeg odlaska Ramuša Haradinaja u Hag, pripadnici službi pod kontrolom Prištine na administrativnom prelazu Jarinje uhapsili Srbina Gorana Stanišića, koji je kolima krenuo na Kosovo. Taj potez Beograd je okarakterisao kao novi početak hajke na Srbe.

Nervozu u Prištini mediji širom regiona tumače strahom političkih predstavnika kosovskih Albanaca, posebno bivših čelnika i pripadnika OVK od novih sudskih poziva, a spekulišu da je i Haradinaj jedan od osumnjičenih za zverstva u Žutoj kući.

Tim hapšenjima, kako kaže Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, Albanci na Kosovu kopiraju Hrvatsku, koja je takav scenario za čišćenje Srba sa svoje teritorije dovela do savršenstva.

– Zagreb otvara procese protiv Srba i na prvi pogled je sve po zakonu, prijave, istrage, ispitivanja svedoka, advokati koje optuženima daju po službenoj dužnosti… Ovim su Hrvati došli do fantastičnih rezultata, jer ništa bolje ne održava demografsku sliku koju žele. Ta demografija se čula još od Franje Tuđmana da broj Srba ne treba da bude veći od tri odsto, pa da se za sva vremena reši srpsko pitanje i to su i postigli – objašnjava naš sagovornik.

On ističe da nema razloga da Albanci ne iskopiraju taj recept kako bi posejali strah među Srbima sa KiM i tako sprečili povratak, ali i pospešili odlazak.

– To je način čišćenja naroda sa neke teritorije, koji je efikasniji i od tenkova i od raketa -zaključio je Štrbac.

Čišćenje Srba je i, prema mišljenju ministra odbrane Aleksandra Vulina, krajnji cilj hapšenja još jednog Srbina.

– Albanci hoće zemlju, ali ne i Srbe u njoj. Učiniće sve da Srbima preseku veze s Beogradom, Vladom i Vučićem – rekao je beogradskim medijima.

To hapšenje, prema rečima potpredsednika Srpske liste Igora Simića, ide u prilog činjenici, koju je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić da će početi još žešći pritisak na Srbe na KiM.

– Podržavamo stav da će državni organi povesti računa kako bi očuvali mir, ali i nastavili projekte za unapređenje Srba na KiM – rekao je Simić.

On je, osvrnuvši se na moguće izbore na Kosovu, naveo da SL obavezuje poverenje dobijeno na nedavno održanim izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu KiM.

– Uvek ćemo se boriti za svoj narod. Srpski narod želi legitimne predstavnike, a za SL je vlada pala kada smo je napustili zbog poteza prištinskih zvaničnika – zaključio je Simić.

Pravda za sve žrtve

Govoreći o izjavi Kadrija Veseljija da veruje da će se optuženi pripadnici takozvane OVK vratiti nevini iz Haga, Igor Simić je rekao da srpski narod predugo čeka na pravdu za svoje žrtve.

– Srpska lista zahteva od svih međunarodnih činilaca da se sankcionišu i pronađu odgovorni za sve zločine – rekao je Simić.

Monstrumi iz Žute kuće

Najviše pažnje privukle su priče da je Haradinaj pozvan pred međunarodni sud u Hagu zbog zločina u Žutoj kući. To je jedno od najmonstruoznijih dela pripadnika OVK, koji su optuženi da su prodavali ljudske organe svojih zarobljenika, uglavnom Srba.

Ovakve optužbe u svoj izveštaj uneo je izaslanik Saveta Evrope Dik Marti, a potom je formiran i sud u Hagu. Kada je posle hapšenja Haradinaja 2017, godine Srbija od Francuske tražila njegovo izručenje, tamošnji sud je rešio da ga ne izruči, već je sudu u Hagu ostavljeno da nastavi istragu. O zločinima OVK Srbija od 2001. u više navrata slala u Hag sav materijal koji je u njenom posedu.