Srbe povratnike zovu u kosovsku policiju

0

Albancima u napadima pomažu i Srbi. Sa tim se slažu u povratnici u Klinu i Istok
 

Mađuni je, tokom posete povratničkom selu Drsnik kod Kline, gde je bio u delegaciji koju je predvodio ministar policije Bajram Režepi, izjavio da se napadi na povratnike i njihovu imovinu mogu preduprediti boljom saradnjom između povratnika i policije.

 

U delegaciji koja je posetila povratnike u selu Drsnik i naselju Ljug u Istoku, bio je i predstavnik ambasade SAD Kameron Fišer, kao i komandiri policije za Peć, Klinu i Istok Šaban Salja, Redža Beriša i Enver Gaši.

 

Komandir policije za region Peć Šaban Šalja je rekao da je nivo sigurnosti povišen u celom regionu Peći za sve građane, a posebno za povratnike i naglasio da je od lopova teško zaštititi prazne kuće.

 

Predstavnik povratnika u selo Drsnik Miomir Ribać naglasio je da je u tom selu zapaljeno pet povratničkih kuća, i da im je razvaljena i pokradena 21 kuća. Ribać se požalio i na raspodelu semenske pšenice, kao i na razmirice među samim povratnicima.

 

Povratnici tvrde da je u povratničkim selima opštine Klina od kako su se Srbi vratili bilo više desetina raznih incidenata pa i fizičkih napada na povratnike.

 

Tokom razgovora u naselju Ljug u Istoku povratnici su rekli da je i kod njih nedavno zapaljena jedna povratnička kuća, ukraden je traktor, a da je ranije opljačkano 16 kuća.

 

Povratnici su podržali tvrdnje ministra policije Bajrama Redžepija da neke krađe zajedno vrše Albanci i Srbi, navodeći da Albanci ne mogu tačno znati gde se šta nalazi u nekom srpskom domaćinstvu ukoliko za to nemaju podršku srpskih lopova.

 

Oni su kazali da je bilo i oružanih napada na povratnike, odnosno da je na jednu kuću ranije ispaljena mina, a da je iz vatrenog oružja pucano na kuće Miloša Rajčića, Dragoljuba Pumpalovića i Novice Antića.

 

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redzepi izjavio je da mu je jedan od prioriteta u radu zaštita Srba povratnika i njihove imovine i dodao da već duže insistira da se nivo bezbednosti u povratničkim selima poveća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here