Srbe proteruju i sa Brezovice

0

Interno raseljena lica iz Uroševca i Prizrena su se privremeno (već 15 god.) skućili u sobice od desetak kvadrata nekadašnjeg hotela Junior na Brezovici…
 

Njih 84-oro, uglavnom starijih ljudi, u potpunom je šoku. Kažu da im je to bio "grom iz vedra neba", i ne mogu da shvate odluku kosovske Agencije za privatizaciju (KAP) da ih na takav način iseli. Osim na ulicu, većina njih nema gde.

 

– Niko nije znao da se to sprema. Ovde ima dosta starijih ljudi, i svi smo uzrujani. Ako nas isele, a ne obezbede neki prinudni smeštaj preostaje mi da, ili odem negde u centralnu Srbiju ili u neku treću zemlju da tražim azil. Malo smo izgubili nadu u državu Srbiju, jer nas polako napušta – kaže za "Vesti" Milan Janjić, 31- godišnji mašinski inženjer.

 

Izgubili nadu: Milan Janjić sa ćerkom
 

Od novembra 1999. godine njemu je devet kvadrata sobe u prizemlju Juniora jedini dom, i od tada je preživeo višegodišnju borbu sa nestašicom struje baš u vreme kada se sneg nasuče do iznad kolena.

 

U istoj sobi, u koju se tada uselio, danas živi sa suprugom Ivanom, četvorogodišnjim

sinom Ivanom i dve godine starom Anjom, i sa manje od 100 evra u novčaniku mesečno.
– Uslovi u Junioru su donekle i dobri s obzirom na to kakvi su drugi kolektivni centri. Komesarijat za izbeglice nam plaća 330 kilovata struju, međutim, na našim računima je potrošnja kao da živimo u dve velike kuće. Do sada nam niko nije ponudio stambeno rešenje – kaže Janjić.

 

Bez odgovora

Redakcija "Vesti" uputila je zvaničan dopis kosovskoj Agenciji za privatizaciju vezano i za slučaj Ratar. Pitali smo da li su opštine dobile pisano obaveštenje o najavljenoj prodaji, i zašto je sada upriličena prodaja tih objekata. Na pitanja nismo dobili odgovor.

U opštini Štrpce ističu da nikada zvanično

obaveštenje o namerama KAP-a nisu dobili, ali su na vreme čuli i reagovali. Činjenica da više od stotinu ljudi izbacuje na ulicu sama po sebi nije imala značaja za KAP, ali očigledno politički pritisak jeste, pa je privatizacija Juniora, kao i drugog hotela Lahor, na izvesno vreme odložena.

– Privatizacija, odnosno likvidacija tog objekta je veoma osetljivo i nama važno pitanje. Iako opština nema pravne i zakonske mogućnosti da spreči taj proces, zbog važnosti tog pitanja za celokupnu političko- bezbednosnu situaciju, opština Štrpce je energično reagovala na najave privatizacije svih društvenih preduzeća, sa posebnim akcentom na objekte u kojima se nalaze interno raseljena lica, među kojima su i hoteli Junior i Lahor. Svim relevantnim činiocima uputio sam oštro protesno pismo u kome sam se žestoko usprotivio prodaji ukazavši da bi interno raseljena lica praktično ostala na ulici. Osim pisma i mog političkog delovanja, i Skupština opštine Štrpce donela je zaključak kojim se traži odlaganje ovih privataizacija – kaže za "Vesti" Bratislav Nikolić, gradonačelnik opštine Štrpce.

 

Priština prodaje srce Gračanice

On dodaje da ta opština godinama ulaže velike napore kako bi pomogla da se "privremenim" žitelja nekadašnjih brezovičkih hotela trajno reši status.
– Onima koji to žele treba da se obezbede svi neophodni uslovi da se vrate u svoje kuće i stanove, u mesta u kojima su živeli pre 1999. godine, a da one koji ne žele da se vrate integrišemo u opštinu Štrpce – dodaje Nikolić.

 

Nikolić spreman za veto

Departman za eksproprijaciju Vlade Kosova uputio je opštini Štrpce dopis o eksproprijaciji privatne imovine zarad izgradnje Turističkog centra Brezovica. Srbi koji žive u toj opštini usprotivili su se otuđivanju njihove dedovine, a predsednik opštine Štrpce je uputio pismo nadležnima u kome je i zapretio vetom na plan.
– Nadam se da neću biti u prilici da iskoristim svoje pravo veta i stopiram realizaciju Turističkog centra Brezovica, jer to nije u interesu ni opštine, ni građana – napisao je Bratislav Nikolić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here