pixabay.com
Ilustracija

Albanci na Kosovu obrušili se na sve srpsko! Poslednji u nizu incidenata je prebijanje srpskog dečaka Nikole Perića (13) u četvrtak uveče u selu Gojbulja nadomak Vučitrna. Pretučeni mališan je sa modricama i podlivima smešten u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici i njegovo zdravstveno stanje za sada je stabilno.

Dečak je ispričao da su ga dok je igrao fudbal, bez razloga, napali dečaci stariji od njega.

– Počeli su da me udaraju, a kada sam krenuo da bežim, stigli su me, oborili na zemlju, udarali i šutirali po glavi, telu, pokidali mi zlatni lanac na kojem je bio krstić i gazili ga po zemlji – ispričao je za Kosovo onlajn Nikola.

Isti dan na meti Albanaca našli su se i mladi Srbi u Lipljanu, koji su uz pretnju metalnim šipkama, sprečeni da postave koševe u tamošnjem parku.

Ovi novi incidenti posle pritisaka na jedinu srpsku povratnicu u Đakovicu Dragicu Gašić da se iseli i paljenja zastave, pokazuju da jača albanska ofanziva zastrašivanja i isterivanja preostalih Srba.

– Albanci to rade, jer smatraju da se ulazi u bržu fazu rešavanja kosovskog pitanja, kaže za “Vesti” politički analitičar Dragomir Anđelković ističući da oni hoće da pošalju poruku da će, ako Beograd bude insistirao na severu Kosova, proterati sve Srbe iz ostalih delova.

– Stavljaju do znanja da je cena za sever Kosova, etničko čišćenje juga, Albanci tako ucenjuju uoči nastavka pregovora – pojašnjava Anđelković.

On smatra da bi Beograd u cilju zaštite Srba “južno od Ibra” i srpskih svetinja, trebalo masimalno da animira međunarodnu zajednicu.

– Treba se oglasiti u svetskim časopisima i prezentovati šta se događa Srbima na KiM i da se njihov položaj uporedi sa onim što se događalo sa Jevrejima i kako su bili progonjeni. Da pokažemo svetu da se na Kosovu odigrava jedan mini-Holokaust – ističe Anđelković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković zahteva podizanje bezbednosti u Gojbulji na viši nivo i pita šta još treba da se desi da međunarodna zajednica shvati kakvom su riziku, maltretiranju i šikaniranju svakodnevno izloženi Srbi na KiM.

Etnički motivisan napad na decu Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM vidi kao najopasniji vid nasilja.

– Kada napadate decu to je poruka i roditeljima da nisu dobrodošli, da treba da spasavaju porodice i decu, odlaskom odatle gde ima napada – kazao je ocenivši da je reč o sistematskoj kontinuiranoj kampanji nasilja i da je tokom prethodne dve godine bilo skoro 190 napada na Srbe, njihovu imovinu i SPC pri čemu je povređeno 39 osoba.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić poziva nadležne da privedu i osude počinioce.

– Sramno je da pred očima svih međunarodnih i domaćih institucija slušamo i gledamo nasrtaje na našu decu, svetinje, ognjišta – kaže Rakić.

Ne smete na sever!

Napad na Nikolu Perića dogodio se na dan dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg boravio na Kosovu. S njim se sastao ministar Goran Rakić i izvestio ga o učestalim nasrtajima i predočio mu podatak da se samo u proteklom periodu desilo oko 70 napada na Srbe, njihovu i imovinu SPC.

– Dobra poruka za Srbe i ostale manjinske zajednice je da je NATO zainteresovan da se u direktnoj komunikaciji iznesu bezbednosni problemi, koji su velika prepreka povratku i opstanku – rekao je Rakić.

Stoltenberg je u Prištini poručio privremenim kosovskim vlastima da moraju da poštuju Sporazum iz 2013. po kojem KBS ne može da ulazi na sever bez saglasnosti Kfora i NATO i najavio da NATO ostaje na KiM.

Hoće da nas proteraju

Da je prebijanje malog Nikole logični sled dešavanja u poslednje vreme u selu smatra i njegov stric Aleksandar Perić uz ocenu da kosovski Albanci stalno provociraju.

– Život Srba je težak i ovako nešto se očekivalo, jer su oskrnavili crkvu, oštetili groblje, napadaju svakodnevno, dolaze u selo da provociraju, a najčešće je na meti škola gde su i Nikolu napali – priča Perić uveren da je cilj da se preostali Srbi u Gojbulji zaplaše i primoraju da prodaju imovinu i napuste ognjišta. Veruje da Albanci neće uspeti u toj nameri. On smatra da određenu krivicu za napade ima i Kosovska policija koja ne radi svoj posao kako treba.

– Kad smo ih pozvali, posle pola sata nisu došli, iako je Vučitrn blizu. Gotovo uvek kažu da nisu ništa videli, ne mogu da nađu ko je to uradio, a za napad na Nikolu rekli su da je u pitanju dečja tuča, mada su to znatno stariji i veći momci od njega, a napali su ga bez razloga – priča on.