EPA/Valdrin Xhemaj

Kosovska policija je četvrtog dana mirnih protesta Srba sa severa Kosova i Metohije na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, koji se održavaju zbog odluke Prištine o zameni registarskih tablica sa srpskim oznakama, krenula u batinanja i hapšenja.

Pripadnici specijalnih jedinica Rosu pretukli su trojicu Srba u blizini Brnjaka u opštini Zubin Potok, a napadnuti su, kako je objavio portal Kosovo onlajn, Dragiša Vlašković, Zoran Tomović i Jovan Takov. Prema izjavama očevidaca, Srbi ničim nisu izazvali taj napad.

Vlaškoviću su nanete teže povrede, a sva trojica su prebačena u KBC Kosovska Mitrovica na dalje preglede.

Vlašković je ispričao da nije bio na barikadama, a da su policajci vikali na albanskom nešto što nije razumeo, kao i da su ga izbacili na asfalt, udarali po leđima, ustima i izbili mu zub.

– Psovali su nam i majku, vikali: “Pobićemo vas!” Da li su posumnjali da idemo na barikade, ne znam – rekao je Vlašković i dodao da je bilo krvi i da je tražio vodu, ali da niko nije hteo da pomogne.

Prethodno je kosovska policija u Gračanici uhapsila trojicu Srba koji su postavljali bilbord s porukom Dobro došli u Zajednicu srpskih opština. Potom su uklonili taj natpis. Srbi su pušteni tek pošto su primorani da napišu izjave u policiji, a rečeno im je da će svako ko postavlja bilborde tog sadržaja biti uhapšen “jer to predstavlja provokaciju”.

Ovaj potez najoštrije je osudila Srpska lista istakavši da je reč o “neosnovanom privođenju Srba koji su, u skladu s Briselskim sporazumom, kao delom pravnog sistema Prištine, pozivali na ispunjenje obaveza Prištine i formiranja ZSO”.

Natpis Dobro došli u ZSO postavljen je i u opštinama Ranilug i Novo Brdo, ali su ga pripadnici kosovske policije skinuli. Poruke te sadržine u znak podrške Srbima na Jarinju i Brnjaku, postavljene su u Severnoj Mitrovici i Gračanici.

Na prelazima Jarinje i Brnjak su građanima koji su tu već nekoliko dana stigla drva da se ugreju, a uz njih su bili čelnici Srpske liste i gradonačelnici opština sa severa Kosova. Okupljanja Srba su pod jakom opsadom naoružanih pripadnika specijalnih jedinica Rosu. Kosovska policija je, kako prenose prištinski mediji, na okolnim brdima u blizini administrativne linije registrovala prisustvo srpske žandarmerije, koja ih “drži na oku”.

Više stotina građana sa severa KiM je, pored kamiona i vozila, u kolonama dugim i nekoliko kilometara. Oni i dalje insistiraju na povlačenju policije i odluke o probnim tablicama. Postavljaju i dalje šatore, pokazujući da ostaju tu, a ovaj predeo povremeno nadleću helikopteri. Preko Jarinja i Brnjaka i dalje je moguće preći samo pešice.

Na administrativnom prelazu Merdare je duga kolona vozila i velika gužva zbog zamene tablica.

Prepad na diplomatu

Priština je izazvala više incidenata, pa čak i jedan diplomatski skandal. Lokalni portali su objavili da je visokorangirani diplomata iz države članice EU, koja nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, prijavio napad jer je jedna osoba pokušala da s njegovog automobila ukloni diplomatske tablice koje je izdao Beograd. Diplomati je, kako je objavljeno, dok je putovao automobilom u pravcu Gračanice neko blokirao put i pokušao da ukloni tablice s automobila.

Nema razgovora dok zvecka oružje

Nema razgovora dok se naoružane snage Prištine ne povuku sa severa, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da Aljbin Kurti želi priznanje Kosova u zamenu za povlačenje snaga Rosu s Kosova.

– Kurti priča za ljude koji nisu upućeni i prodaje maglu. Svakakve šibicare i prodavače magle sam video. Smeta im svima snažna Srbija – poručio je predsednik Srbije.

Stefanović i Mojsilović u Raški

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović stigli su u Rašku i započeli obilazak dela zadejstvovanih snaga Vojske Srbije koje se nalaze u prvom stepenu pripravnosti. Obilasku je prethodio sastanak sa komandantima dela jedinica Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.