T. Ostojić
Učesnici trke u Frensktonu sa ocem Bojanom Vlajićem

Savo Kovačević je prvi doplivao do časnog Bogojavljenskog krsta u Frenkstonu, u trci koju je organizovala Srpska pravoslavna crkva Svetog kralja Stefana Dečanskog iz Karum Daunsa.

Ujutro u 10 sati služena je liturgija na Bogojavljenje, a u 18 časova organizovano je plivanje za Bogojavljenski krst.

Ovo je druga godina zaredom da sveštenik hrama u Karum Daunsu Bojan Vlajić organizuje za svoje parohijane plivanje u čast velikog praznika.

Istina, dešavanja u vezi s pandemijom, kao i ne baš tako toplo vreme za letnje doba, svega 17 stepeni (a ni temperature vode nije bila viša), prema rečima sveštenika Bojana uticali su da ove godine bude svega sedam učesnika.

Plivanje u Frenkstonu

Najmlađi plivač bio je Saša Mirković sa nepunih 14 godina, a učestvovali su i prošlogodišnji pobednik Mirko Ličina, zatim braća Sava i Stefan Kovačević, Borislav Popović, Vladimir Bzenić i Goran Selthofer.

– Izuzetno sam ponosan što sam ove godine pobedio. Drago mi je da i mi Srbi u Australiji nastavljamo svoju tradiciju i ovo je još jedan način da podržimo i našu zajednicu – srećno je govorio Savo Kovačević (34), zaposlen u Pošti Australije.

Kako kaže, redavno se bavi različitim sportskim aktivnostima, a siguran je da će i njegova deca Mladen i Milan, a kad poodraste i kćerka Izabela, krenuti istim putem i plivati za Časni krst.

– Kako se ove godine okupilo mnogo dece povodom tradicionalnog plivanja za Bogojavljenski krst, sledeće godine ćemo organizovati i trku za mlade – najavio je sveštenik Bojan Vlajić.

Plivači u Džilongu

Plivalo se i u Džilongu

U organizaciji crkve Sveti Nikola iz Džilonga organizovana je prvi put trka plivača za časni Bogojavljenski krst.

– Svih 23 učesnika su pobednici, a prvi je to krsta doplivao Dragan Perić (48). U trci dece prva je stigla Elena Božić (11). Ovo je zaista bio nesvakidašnji događaj za sve parohijane, a okupilo ih se sigurno sedamdesetak – priča sveštenik Petar Božić.

Trka plivača je organizovana na lepom izletištu Istočna plaža u Džilongu. Najstariji učesnik bio je Dražo Stefanović sa 63 godine, a najmađa je bila Sofija Palačković koja ima samo 7 godina.

Sveštenik Petar je petu godinu u Džilongu i kaže da je ovo do sada nešto najlepše što je tamošnja SPC, uz blagoslov episkopa Siluana, organizovala. On je siguran da će sledeće godine trka okupiti barem dvostruko više plivača.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime