D. T.
Svečano: Vladika Siluan i sveštenstvo tokim liturgije

Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Keni st. u Vulongongu bila je protekle nedelje domaćin proslave velikih jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i 70 godina organizovanog života SPC u Australiji i Novom Zelandu.

Tom prilikom Njegovo preosveštenstvo vladika Siluan je načalstvovao liturgijom kojoj je sasluživao veći broj sveštenika, ipođakon, đakoni i čteci, a poseban ukras bila su deca koja su u narodnim nošnjama prisustvovala ovom svečanom činu.Poučna je bila beseda episkopa australijsko-novozelandskog Siluana koji je između ostalog rekao:

– Ovaj svet je ranjiv i kolebljiv, a Hristos je isti juče, danas i doveka.Kao hrišćani možemo da izgubimo blagodat krštenja i oskrnavimo datu blagodat i važno je da se vežemo za stabilan oslonac naše vere u Hrista. Današnje nove tekovine civilizacije u kojima živimo često ruše čoveka kao ikonu Božju…

– Kao hrišćani, budimo so na zemlji i ne dozvolimo da obljutavimo – poručio je vladika Siluan i pozvao srpski narod u crkvu, da se pričešćuje, da se moli i da poštuje veru Hristovu.

Vredne sestre iz Kola sestara su pripremile i servirale ukusan ručak sa tradicionalnim srpskim jelima. Zamirisali su domaća gibanica i mnogi drugi specijaliteti, a ubrzo je krenuo i kulturno-umetnički program koji su pripremili otac Branko i đakon Miloš Raketić sa decom iz horske, dramske i folklorne grupe. U srpskom kolu lepršale su nošnje na razdraganoj deci, kojoj su podršku aplauzima davali roditelji, bake i deke čija su lica sijala od ponosa. Učešće u programu uzeli su i članovi hora iz Lazarice, kojima je dirigovala gospođa Dragana Milanović. I njihovo izvođenje srpskih pesama ispraćeno je aplauzima.

Zapažen je bio i nastup pozorišta Pilipenda, čiji su članovi vodili program i deklamovali odlomke iz govora vladike Nikolaja Velimirovića i Svetog Save. Po završetku programa, toplim rečima se od svih prisutnih oprostio vladika Siluan, a u nastavku zabavnog dela nastupili su Krajišnici Mile Delija i Momci Bukovice, koji su uveseljavali publiku do večernjih sati.

Ulepšali proslavu: Hor Lazarice

Prigodni govori

Ton svečanosti su davali i glasovi crkvenog hora iz Lazarice, koji je uzeo učešće i u kulturno-umetničkom programu pripremljenom povodom svečanosti na koju su došli i društveno-politički radnici iz grada Vulongonga, među kojima je i gospodin Pol Skali, poslanik u parlamentu Novog Južnog Velsa. Oni su se u svojim govorima najlepšim rečima obratili srpskom narodu iz ovog prelepog grada, koji se nalazi u blizini Sidneja i u kojem među oko 300.000 stanovnika živi i solidan broj Srba. Oni pored hrama u gradu imaju još jedan hram u mestu Dapto.

Razgalio goste: Mile Delija sa Momcima Bukovice

Ukrašena sala

Vernicima se obratio i starešina hrama, otac Branko Bosančić, pozivajući sve da dođu u crkvenu salu u kojoj će se održati i prigodan program povodom svečanosti.

U za ovu priliku posebno svečano uređenoj crkvenoj sali dominirala je ikona “Sveti Sava pomazan za prvog arhiepiskopa Srpskih i primorskih zemalja”, koju su zajednički oslikala deca koja uče veronauku i njihovi roditelji.