youtube/N1
Milorad Pupovac

Samostalna demokratska srpska stranka, na čijem je čelu Milorad Pupovac, na lokalnim izborima u Hrvatskoj ostvarila je najbolji rezultat među partijama koje okupljaju Srbe kako u trci za mesta u županijama, tako i u gradovima i opštinama.

Kandidati Pupovčeve partije vode u bici za pozicije zamenika župana iz reda srpske nacionalne manjine u sisačko-moslavačkoj, vukovarsko-sremskoj, bjelovarsko-bilogorskoj, ličko-senjskoj i šibensko-kninskoj županiji. Kandidat SDSS Srđan Kolar najverovatnije će biti novi zamenik gradonačelnika Vukovara pošto ima prednost u odnosu na Srđana Milakovića iz Demokratskog saveza Srba, koji je do sada obavljao tu dužnost. SDSS će sa 11,5 odsto glasova biti treća snaga u gradskom veću, gde će DSS imati manji broj mesta, pošto je, prema nepotvrđenim rezulatima, za taj savez glasalo oko šest odsto birača.

Partija Pupovca će, kako stvari stoje, dati zamenika župana iz reda Srba pošto njen kandidat Srđan Kolar ima trostruko više glasova od Dragana Crnogorca, koji je izazvao politički zemljotres u Hrvatskoj ćiriličnim sloganom “Reci ne Oluji”, ali mu to nije pomoglo da pobedi rivala iz SDSS, čiji predstavnici Nikola Baćanović i Dušan Jeckov nisu imali konkurenciju ni u Borovu i Negoslavcima.

Dosadašnji predsednik opštine Dvor na Uni Nikola Arbutina (SDSS vodi i ima velike šanse da zadrži funkciju, baš kao i zamenica gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić, koja je iza sebe ostavila Bojanu Matijević iz SDSS. U Hrvatskoj Kostajnici prvi je Duško Grbić (SDSS) ispred Miodraga Ljubenkovića (grupa birača) i Milene Grbić (SDP), dok u Topuskom Jelena Roknić (grupa birača) vodi ispred Dalibora Trkulje iz SDSS.

Najneizvesnije je u Hrvatskoj Dubici, gde se za mesto predsednika opštine bore Stevan Todorović kao kandidat grupe birača i Đorđe Tomić iz Pupovčeve stranke, koja je prvi put na izborima imala i kandidata za najvišu izvršnu funkciju u Kninu. Poslanica SDSS Anja Šimpraga u trci za gradonačelnika osvojila je 13,68 odsto glasova, plasiravši se iza dosadašnjeg zamenika gradonačelnika Marija Ćaćića i Nikole Blaževića iz HDZ-a, koji idu u drugi krug.

Lider SDSS Milorad Pupovac nije krio zadovoljstvo zbog ostvarenih rezultata, jer je uveren da će njegova stranka imati bolji rezultat nego na prethodnim lokalnim izborima.

– To će biti potvrđeno u Sisačko-moslavačkoj i Vukovarsko-sremskoj županiji na štetu ostataka starih politika i otpadnika od SDSS, a koje su služile ne da napadaju HDZ, SDP ili nekog drugog, nego da napadaju isključivo SDSS – rekao je Pupovac, ističući da se očekuje obnova političkog učešća Srba na području Knina.

Ekolog pokorio Zagreb

Lokalni izbori u Hrvatskoj, po svemu sudeći, iznedrili su novu političku zvezdu u toj zemlji. Reč je o Tomislavu Tomaševiću (na slici), ekološkom aktivisti i kandidatu zeleno-leve koalicije Možemo za gradonačelnika Zagreba. Tomašević je u prvom krugu izbora osvojio više od 45 odsto glasova i ima ogromne šanse da u drugom krugu pobedi lidera Domovinskog pokreta Miroslava Škoru, kome je poverenje dalo nešto više od 12 odsto Zagrepčana.