Srbi dobili status manjine u Slovačkoj

0

 

Trg u Bratislavi

 

 

Tu odluku Vlada Slovačke donela na predlog potpredsednika zaduženog za rad, evropska pitanja, ljudska prava i manjine Dušana Čaploviča.

 

Sticanjem statusa nacionalne manjine Srbi u Slovačkoj stekli su zaštitu kroz međunarodno pravo i međudržavne sporazume o zaštiti prava nacionalnih manjina, navode iz Ministarstva za dijasporu.

 

"Srbija je posvećena rešavanju pitanja statusa dijaspore i Srba u regionu, koja se ogleda u garantovanju njihovih osnovih sloboda i građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih, manjinskih i drugih prava", navodi ministar za dijasporu Srđan Srećković.

 

U Slovačkoj su, pre srpske, status nacionalne manjine stekle i mađarska, češka, poljska, ukrajinska, romska i druge zajednice.

 

Ministarstvo za dijasporu ističe da podržava nastojanja srpske zajednice i u Albaniji, Sloveniji i Austriji, da dobiju status nacionalne manjine.

 

Predsednik Zajednice Srba u Slovačkoj Stanko Ribič izjavio je danas da to što su Srbi u Slovačkoj dobili status nacionalne manjine predstavlja priznanje države Slovačke prema Srbiji i izraz poštovanja jednog slovenskog naroda prema Srbima.

"Na ovaj način lakše ćemo realizovati akcije koje planiramo na svim nivoima jer će ih sada podržavati i Slovačka i Srbija", rekao je Ribič Tanjugu u Bratislavi.

U ambasadi Srbije u Bratislavi danas je održana prva skupština zvanične srpske manjine u Slovačkoj, koja je taj status dobila pre nedelju dana.

Ribič je kazao da Zajednica Srba u Slovačkoj postoji od 1999. godine i da je do sada organizovala brojne kulturne i sportske aktivnosti.

On je dodao da za sada nije poznat tačan broj Srba u Slovačkoj jer je poslednji popis obavljen 2001. godine, kada su se kao Srbi izjasnile 434 osobe.

"Sledeći popis biće 2011. godine i nadam se da će tada u statističkim kolonama biti i Srbi, kao i da će se mnogo više ljudi ‘probuditi’ i setiti srpskih korena", rekao je Ribič.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here